În ultima vreme editurile lansează din ce în ce mai multe cărți, iar eu mă simt cumva rămasă în urmă (nu că m-aș plânge totuși). Oricum, în mare, aș „da vina” puțin și pe Gaudeamus, târgul de carte de la Romexpo, un eveniment ce va avea loc săptămâna viitoare (16-20 noiembrie).

Așa că, dacă ai în plan să treci pe la Gaudeamus sau vrei pur și simplu să știi ce e nou, iată aparițiile editoriale de la Nemira.

Unboxing Editura Nemira

01 | Gramatica lui Dumnezeu, Stefano Benni

Recunosc, la cartea asta din colecția Babel m-a atras coperta cu temă onirică. Însă volumul ăsta e mult mai fascinant decât pare la prima vedere. Astfel, paginle ascund 25 de povești cu eroi, șarlatani și multe entități enigmatice. Deci „Gramatica…” va trece rapid pe noptiera de lângă pat, pentru că mereu am considerat că aceste short stories sunt perfecte înainte de somn.

apariții editoriale nemira

02 | În noaptea timpului, Antonio Munoz Molina

Impresionantă de-a dreptul grație celor 800 de pagini, pentru cartea „În noaptea…” cred că ar trebui să-mi iau un concediu de una-două săptămâni pentru a mă bucura în liniște de lectură. Și-n fond, mie-mi trebuie și timp să rumeg poveștile ce au teme ca iubirea și războiului, nu pot nicicum să le citesc altfel decât în liniște deplină și nu pe distanța Victoriei-Romană.

03 | Înainte de cădere, Noah Hawley

Până să am în mâini cartea lui Noah, nici nu știam de colecția Suspan a editurii Nemira. Cât despre acest nou titlu, ei bine, este un thriller cu un subiect de care eu sunt cumva pasionată- dezastrele aviatice.

Nu știu dacă și tu urmăreai emisiunea pe aceeași temă a postului National Geographic, însă eu pierdeam ore-n șir în fața ecranului. Pur și simplu mă intriga cum fiecare catrastrofă se întâmpla din cauza unei greșeli atât de mici și cum fiecare eveniment nefericit a avut un rol uriaș în schimbarea unor regulamente aviatice.

Așa că declar „Înainte de cădere” cartea mea de weekend.

04 | Doctorul Thorne, Anthony Trollope

Găsesc de fiecare dată scuze pentru a lăsa departe un clasic sau un victorian pentru un modernist. Însă această carte nou apărută în colecția Babel chiar pare genul cu care m-aș înțelege. În fond, cine n-ar savura o comedie despre o societate în care ipocrizia și snobismul sunt la rang de artă- o temă încă atât de actuală încă?

05 | Zgomotul timpului, Julian Barnes

in zgmotoul timpului

De Julian Barnes știu de atât de puțină vreme. Însă am citit atât de multe recenzii pozitive despre el încât abia așteptam să am în fața ultima lui cartea tradusă la Nemira.

Firește, am început să citesc din aceasta de cum am primit-o și zău că nu-mi vine să o las din mână. Însă, cu toate că e subțirică, iar cuvintele curg simplu și firesc, simt că am nevoie să mă concentrez exclusiv pe cartea asta, fără să-mi las jobul să mă distragă în vreun fel. Deci, mă văd nevoită să pun și titlul ăsta pe lista de weekend.

06 | Cu ultima suflare, Paul Kalanithi

Oare de câte ori nu ne-am pus cu toții întrebări la moarte sau la scopul vieți? Cam asta face și autorul în cartea de față care este o cronică a vieții sale profesionale (de la student la Medicină la neurochirurg) și personale (pacient).

07 | Nu veți avea ura mea, Antoine Leiris

Singura carte pe care am reușit să o citesc dintre toate cele menționate.

Recunosc, m-a făcut curioasă pentru că a fost scrisă de un jurnalist care și-a pierdut soția în atacul din Paris de la Bataclan și m-a emoționat pe măsură ce o parcurgeam. Însă…

Însă tind să fiu extrem de sceptică cu astfel de manifestări publice, fie ele și destul de pacifiste, pentru că nu mă pot abține să nu le văd ca un mare proiect de marketing. Lucru cu care sunt în puternic dezacord.

All in all, stay tuned, cartea o voi pune cât de curând în albumul de pe Facebook CITESC și dau mai departe. Mecanismul e simplu și a rămas neschimbat, tu-mi spui care sunt motivele pentru care îți dorești un titlu din biblioteca mea, iar eu ți-l trimit .

Pe data viitoare!