Știu că uneori e dificil să cumperi sustenabil. Însă nu e dificil să gândești astfel. Sau să te implici.

Niște pași mici care ar duce la o îmbunătățire și care te-ar ajuta să îți schimbi treptat propriul mindset (măcar atunci când vine vorba de mâncare) ar include:

 

  • meal planning
  • cumpărături săptămânale
  • folosirea alimentelor de prin bucătărie înainte de a cumpăra altele noi
  • verificarea produselor din frigider înainte de a merge la piață
  • luatul la pachet al mâncării neterminate atunci când ieși în oraș (pachet ce poate fi oferit unui om al străzii sau poate fi prânzul sau cina de a doua zi)
  • pregătirea unei gustări sau fel de mâncare din leftovers
  • crearea unui produs de skin care cu ingrediente pe terminate

Recunosc că și eu sunt novice, însă după ce mi-am trasat aceste linii de orientare acum mi-e mult mai ușor să fiu responsabilă. Firește, este și o chestie de voință și o trecere a tuturor studiilor, infograficelor și discursurilor TedTalks pe această temă prin propriile filtre. Însă, ușor-ușor…

Ce am schimbat eu în ultima perioadă? Sunt mult mai atentă cu planificarea meselor (și chiar mi-am luat niște tăblițe speciale care să mă ajute în sensul acesta), fac listă de cumpărături înainte de a pleca de acasă și încerc să nu cumpăr lucruri care nu sunt menționate acolo.

De asemenea, nu gătesc (și nici nu cumpăr) în cantități industriale, mesele constau în porții mici/medii pentru a nu mă trezi în situația de a arunca apoi mâncarea.

Sau…îmi fac propriile produse de îngrijire cu ingrediente pe terminate (sau nu neapărat).

Ieri, de exemplu, într-un borcănel de ulei de cocos ajuns aproape de final, am adăugat o linguriță de zahăr brun și mi-am făcut un gomaj pentru ten și corp. Desigur, produsul poate fi îmbunătățit cu uleiul esențial preferat, dar eu m-am folosit doar de ce aveam în bucătărie. De altfel, același produs de skincare se poate obține și din câteva picături de ulei de măsline și sare grunjoasă. Sau pliculețe dintr-acelea de zahăr care ne rămân mereu prin genți sau sertare. 🙂 E atât de simplu.

Și știi care mai e chestia frumoasă la treaba asta cu sustenabilitatea? Nu costă nimic, dar te face să te simți mai bine cu propria persoană. De încercat, zic.

De asemenea, mai multe idei faine care te pot inspira să faci mai puțină risipă în bucătărie (cel puțin pentru început), poți descoperi și pe platforma FoodCare. Go check it out.