După o săptămână întreagă în care am avut cartea pe birou, abia acum am văzut coperta. Nu, nu este un păun, ci un corb. Și m-a lovit – ce imaginea mai potrivită pentru cărțulia asta? Toți suntem ciudați, nu-i așa?

Recunosc, deși am de multă vreme pe lista TBR titluri de-ale lui Seth Godin, tocmai zilele astea am reușit să parcurg una dintre cărțile lui. Însă îl știam din recenzii, podcasturi, dar și de pe blogul lui, așa că eram deja familiarizată cu stilul, chit că n-am citit Tribes sau Purple cow. Dar ajungem și acolo.

Toți suntem ciudați

De când mă știu am fost atrasă de animațiile urâte, cum le numeau ai mei, mai mult decât de cele Disney. Mă uitam la cele mai obscure filme și ascultam muzică de care nu dădeai vreodată la radio sau la Tv, iar când ajungeam în librării, mereu mă atrăgeau cărțile alea pe care toată lumea le ocolea sau nici nu le observa.

Poate că așa se face că, deși am fost un om care a citit la viața lui, abia număr pe degetele de la cele două mâini romanele clasice parcurse. Hipster ai zice tu, dar o să contrazic altă dată lejeritatea asta de a pune o etichetă.

Așa că na, nu e de mirare că fix cartea asta a lui Seth mi-a picat în mâini atunci când răsfoiam site-ul celor de la Cartepedia. Iar cum aceasta nu depășește cu mult 100 de pagini, am să mă rezum la a sublinia câteva idei cu care am rămas:

  • minoritatea devine majoritate, iar ăsta e un lucru bun (se fac referințe la conceptul de trib)
  • ideile revoluționare sunt cele care par ciudate la început
  • gândirea outside the box te ajută nu doar într-un business, ci în a te accepta fix așa cum ești
  • nu ai de ce să te îngrijorezi dacă nu te integrezi într-un colectiv și nici să faci eforturi pentru a te adapta mulțimii așa-zise „normale”
  • bogăția nu este materială, ci constă în posibilitatea de a avea opțiuni și de a decide singur
  • produsele (de orice tip) create în masă încep să piardă teren în fața celor realizate în serii unicat, handmade sau personalizate
  • noțiunea de „normal” a ajuns să fie supraevaluată

Pe scurt, se povestește despre categoriile marginale care se îndreaptă tot mai mult spre centrul curbei lui Gauss (unde e totul „normal”). Și poate că ai observat și tu cum joburile au început să se schimbe, cum lumea tinde spre un trai mai relaxat, chit că nu este conform clasicului program de birou 9:00-18:00. Iar nomazii digitali sau freelancerii sunt doar primul exemplu care îmi vine în minte.

Așa că, data viitoare când te simți ciudat, n-ar trebui să acompeniezi asta cu sentimentul de vinovăție, ci să îmbrățișezi starea și să te bucuri de ea. Și-am să-ți mai spun ceva: toți suntem ciudați, așa că why worry?


Toți suntem ciudați e de găsit la prietenii de la Cartepedia care au zilele acestea o promoție faină: 10% extradiscount (inclusiv la titlurile deja reduse) dacă folosești codul READ10 la checkout. Așa că pune mâna și caută o carte ciudată și citește-o!