Multă vreme am trăit cu impresia asta greșită că „la noi” nu se mișcă lucrurile. Că nu avem turism ca în afară, că nu se pune accentul pe partea culturală ca-n alte țări, că nu suntem la fel de interesați de cărți sau că, pur și simplu, nu există nici voință, nici creativitate, și nici buget.

Însă, de-ndată ce mi-am dat jos ochelarii de cal, am văzut că oamenii vor să pună rotițele sistemului în mișcare și că se poate. Și creativitate, și voință și, ceva mai tras de păr, buget.

Iar primul exemplu pozitiv de acest gen este chiar evenimentul inițiat de Teatrul Masca ce se desfășoară zilele acestea în București – Festivalul Internațional de Statui Vivante.

Ajuns a la 7-a ediție, festivalul este organizat pe parcursul unei perioade mai lungi față de anii precedenți, adică o săptămână întregă (30 mai- 5 iunie), și va cuprinde în total 60 de spectacole. Țările care participă anul acesta la reprezentațiile stradale sunt China, Austria și Olanda.

Cât despre invitații străini, cei din Austria mi-au atras atenția prin conceptul „Big Names”. Astfel, statuile lor vivante reprezintă personaje cunoscute precum Steve Jobs, Coco Chanel, Einstein sau Mozart.

Mie una-mi plac tare mult statuile vivante. Chiar dacă, atunci când sunt „amplasate” în parcuri sau pe străduțe pietonale, iau prin surprindere două-trei persoane, eu zic că animă locul. Cât în ceea ce privește un întreg festival dedicat lor, consider că se reușește bifarea mai multor aspecte:

  • cultură
  • entertaiment
  • turism

Așa că, dacă sunteți prin București în perioada 30 mai – 5 iunie, nu treceți cu vederea Festivalul Internațional de Statui Vivante. PS: intrarea este gratuită.

Mai jos vă las cu detalii suplimentare legate de eveniment.

This slideshow requires JavaScript.


***

Despre statuile vivante am scris și anul trecut. Aici puteți vedea un infografic ce include definiții și curiozități despre reprezentațiile de tip living sculptures.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *