Nici nu știu cu ce să încep prima dată. Poate cu faptul că am omis inițial S-ul de la „curs” și am râs ca un retarded geek… sau cel mai bine aș trece direct la prima experiența Coursera.

Ideea este ca de mai bine de un an mă tot holbez la cursuri, iar uneori jur că aș da Enroll la toate pentru că îmi place foarte tare treaba de a invăța lucruri online. Mai ales că am aproape un an de când am terminat masterul și îmi este peste mână că nu mai sunt studentă…

Dar problema este că atunci când ești în spațiu virtual, uneori, din prea multă impulsivitate, începi să crezi că poți face foarte multe lucruri (sau eu sunt singura nebuna cu o gramadă de taburi deschise și peste 10 foldere de bookmarks?!). Faza e că trebuie să te calmezi și să îți dai seama dacă ai nevoie sau nu de x informație sau y curs. E cam ca atunci când trebuie să faci shopping chibzuit.

Prin urmare, am început cu baby steps. Am intrat pe Coursera și m-am uitat prin multitudinea de domenii până am dat de un curs care chiar mi-a stârnit curiozitate. Și deși aș mai fi fost tentată de incă 845235 de alte teme, am zis să îmi focalizez atenția pe una singură (baby steps, Diana, baby steps).

Probabil că vei râde de faptul că am optat pe Positive Psychology, că deh, la ce ajută asta? Nici măcar nu poți trece în CV sau mai știu eu ce. Îți spun eu la ce ajută insă…te face să te gândești la lucruri din afara zonei tale de confort și să acorzi mai multă importanță chestiunii aceleia de body&soul (not the band, you troll).

Desigur, de ce am avea nevoie de o gandire pozitivă, doar trăim în consumerism. Totul e despre marketing. Nimeni nu îți vrea fericirea, ci doar banii. Du-te și fă yoga în pădure, dacă vrei liniște, ce atâta meditație mindfulness și mai ales, de când s-a apucat tata de gătit, right?

Ei bine, sunt de acord cu unele chestiuni de mai sus. Dar cred totodată că nu ar trebui să pun pe ultimul loc lucrurile care mă fac fericită, pentru că acestea mă ajută să mă pun de fapt în mișcare, iar pentru mine fericirea este precum un combustil. Nu funcționez defel fără.

Așadar, am început acest curs de Psihologie Pozitivă

Inițial am privit și eu dubios tot discursul dr. Barbara Fredrickson, însă a început să mă capteze imediat ce a venit cu studii și statistici (cred că după cinci ani de Jurnalism poți să ajungi la inima mea doar cu informații din cel puțin trei surse: martor, părerea specialsitului și documentele oficiale). Astfel, lucrurile au început să se lege pentru mine și am renunțat treptat la ochelarii de cal și la percepția conform căreia tot cursul e pentru secte dubioase de hippioți raw vegani (nu am nimic cu ei, am vrut dor să pun un accent mai dramatic).

Am aflat chestii tari despre psihologia pozitivă

Nu cred că mai este un secret pentru nimeni faptul că atunci când ești mai fericit, trăiești mai mult. Nu o spun eu, ci specialiștii (vezi studiul despre călugărițe- asta dacă nu închizi acum acest tab pentru că ai citit „călugărițe” și crezi că sunt aici să îți vorbesc despre Dumnezeu). Be more open minded, for God sake (Oh, nu, iar Dumnezeu?!)

Tot de psihologia pozitivă se folosesc și terapeuții pentru a trata pacienții cu depresii, dependențe, anxietate etc, dar și tinerii cu temperament violent (aici este vorba în mod special de copii-problemă din școlile din America).

În plus, e dovedit că modul mai optimist de a rezolva o problemă sau a stăpâni o situație te ajută să fii mai deschis, mai creativ. Ca să nu mai vorbesc despre faptul că această atitudine este molipsitoare și se poate crea netwoking foarte ușor doar prin psihologia pozitivă.

Pe scurt, descopăr chestii faine despre acest domeniu oarecum recent (sunt aproximativ 10 de ani de când se fac studii aplicate pe psihologia pozitivă).

Cum este structurat cursul de Psihologie Pozitivă

Cursul ține șase săptămâni. În fiecare săptămână se abordează o temă diferită, iar suportul video este urcat pe Youtube.

Totodată, în afara acestui canal pe Youtube, există și câteva studii puse la dispoziție, iar la sfârșitul fiecărei săptămâni se dă un mic test tip grilă (mega simplu dacă ai fost atent la articole și subiectele dezbătute).

Dar ca să înțelegi mai bine, aruncă o privire aici.

Dacă rămâi în urmă, poți recupera oricând, nefiind încă vorba de un deadline urgent în care să parcurgi cursul. De altfel, la sfârșit primești o diploma de participare, iar dacă te interesează o atestare oficială, trebuie să plătești o suma modică (ceea ce mi se pare destul de fair dacă ținem cont de efortul  depus de fiecăre persoană pentru ca tu să ai acces la aceste informații).

Pe final, abia aștept să termin primul meu curs și să încep în aprilie unul nou, despre fotografie (baby steps, remember?).

Sunt curioasă dacă a mai încercat cineva să urmeze vreun curs pe Coursera sau pe altă platformă similară. Dacă da, știi ce ai de făcut: scrie mai jos despre experiența ta.

Sursă fotoschalleszter.