Am învățat să scriu și să citesc pe când eram încă la grădiniță. Îmi amintesc că până în clasa I citisem deja cărți de basme și cred că te atunci mi-a rămas fascinația pentru creaturile fantastice și ilustrații.

Mai apoi, am început să descopăr biblioteca școlii și căutam mereu cărți cu care să mă identific sau care să mă prindă. Îmi amintesc și acum cum plângeam de-mi sărea inima din piept când citeam Cuore sau Singur pe lume, iar mai apoi, când am început să port ochelari, răsfoiam cu neșaț Romanul adolescentului miop.

Și uite așa, mă legam cu sufletul de fiecare carte pentru că aveam adesea impresia că este un prieten care mi se confesează, iar eu empatizam puternic.

Ulterior, am început să am o înclinație și pentru filme. De multe ori întârziam la școală pentru că urmăream reluarea peliculelor ce fuseseră la Tv cu o seară în urmă și pe care nu le văzusem pentru că erau cu mult peste ora mea de culcare.

Așa că, dimineața profitam că sunt singură acasă și îmi făceam temele în fața micului ecran. Uneori, recunosc, lăsam baltă cu totul taskurile pentru școală și încercam în pauze să recuperez teme ce în mod normal mi-ar fi luat mai mult de cinci minute.

Deci, filme, huh?

Da, filme. Cât mai multe, cât mai bune și obscure și cât mai anti-Hollywood, deși am și acum zile în care tot cea vreau e să molfai niște popcorn în fața unei comedii previzibile cu Adam Sandler.

Însă, o categorie aparte de filme care mi-au rămas în zona aia a pieptului este cea cu personaje îndrăgostite de cărți. Și-am așa…

Matilda

Nu cred că există vreun alt film în afară de Matilda pe care să-l fi văzut de zeci de ori fără să mă plictisesc. L-am îndrăgit de prima dată și chiar și acum la atâția ani distanță îmi amintesc de bomboanele de ciocolată ale directoarei, funda roșie de păr, puterile miraculoase ale Matildei sau familia ei ușor în neconcordanță cu micuța pasinată de citit.

Cu toate astea, în timp ce căutam o imagine cu ea, am observat că există și cartea de la care a plecat totul. Și acum stau și mă întreb cum de nu mi-a trecut asta prin cap până acum. Firește că există cartea, Diana! (PS: dacă și tu ai fost la fel de buimac, nu e cazul să te simți prost, găsim volumul pe Okian la doar 30 lei).

Frumoasa și bestia

Știu că e vorba despre o animație, dar și acum îmi amintesc cu drag de Belle și de biblioteca aia imensă. Iar acum parcă aș revedea producțiile marca Disney, cu un bol mare de orez cu lapte și scorțișoară în brațe.

Harry Potter

Păi, Hermione, nu? Sau doar eu sunt singura care s-a regăsit în personajul micuței tocilare?

Funny Face

Nu știu cât de clișeu este să îți placă de Audrey Hepburn, dar zău că nu-mi pasă. Iar când mi-o amintesc la începutul filmului în rolul de librar, parcă-mi aduce aminte de o dorință mai veche de-a mea de a avea propriul bookstore.

The pagemaster

Un alt film/animație care m-a ținut cu ochii lipiți de monitor e The Pagemaster. Și cum să nu te îndrăgostești de personajele din bibliotecă care sunt, cum altfel, niște cărți care prind viață.

Cam acestea sunt filmele și animațiile pe care mi le amintesc, în care personajele principale sunt îndrăgostite de cărți. Acum, nu doar că mi s-a făcut dor să le revăd pe toate, dar parcă mă gândesc și la o serie cu filme despre scriitori. Ce spui? Vii cu o recomandare?

Apropo, dacă mai ai completări pentru lista de mai sus, scrie-mi aici și fac un update.

*Acest articol face parte din seria 30 Days Challenge.

10 thoughts on “Personaje din filme îndrăgostite de cărți”

  1. Si eu sunt fan Matilda si vorba ta, cred ca l am vazut de nici nu mai stiu cate ori fara sa ma plictisesc vreun pic. Dar de seriale tv ce spui? Eu eram innebunita dupa Fetele Gilmore, voiam sa fiu o Rory :)) Cam primele 3 sezoane mi au placut mai mult.

    1. De seriale am mai scris câte puțin. Și da, mă regăseam în personajul lui Rory, dar și în cel al Dariei, dacă ai văzut seria de pe MTV. E caustico-amuzantă. 😀

      Apropo de Gilmore Girls, tot caut să revăd seria, dar de la un anumit sezon găsesc numai dublat în germană. Ai vreun tips? :))

    2. Daa, o stiu si pe Daria, e smechera, patronizing :)) Uite o sa ma uit in arhiva mea si revin cu un tip. Dar cred ca dvd urile le gasesti la un pret bun pe Amazon, daca vrei sa le ai acolo in biblio. 🙂

    3. Daa, stiam, abia astept. Nu se stia daca va juca si Melissa McCarthy, dar a confirmat de curand. Yey! Abia astept sa vad cum o sa arate Gilmore Girls in 2016-2017, sa fac asa o comparatie 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *