Este aproape imposibil să auzi numele lui Sir Arthur Conan Doyle și să nu-l asociezi imediat cu Sherlock Holmes. Aventurile celebrului detectiv au fost citite de milioane de persoane și cei mai mulți se referă la autorul acestor volume ca un scriitor de referință al acestui gen.

Însă, foarte puțini știu că Sir A.C. Doyle a fost în primul rând  chirurg. Iar în timp ce devenea un medic de succes, începea să publice tot mai frecvent prin diferite reviste, ca de abia după aceea să lucreze la cărțile care l-am făcut celebru în toată lumea.

O lume dispărută a fost scrisă în 1912, însă până la publicarea acesteia, a apărut mai întâi o primă povestire cu unul dintre personaje în revista The Strand.

Deși cei de la editura Litera au cartea în colecția Biblioteca pentru toți copiii, recunosc că până la vârsta asta nu am apucat să o citesc. Însă, o recomand cu încredere oricărui adult cu spirit de aventurier, pasionat de romanele lui Jules Verne sau robinsonade.

Cartea începe surpinzător, într-un ton și cadru total opuse așteptărilor pe care le capeți datoriă coperții și a ideii vagi pe care ți-o formezi prin prisma titlului. Dar, acest prim fragment explică întreaga călătorie în căutarea lumii dispărute.

Malone, unul din personajele principale ale romanului, este îndrăgostit de Gladys. Iar în urma dialogului dintre cei doi, în care ea îi respinge avansurile și preferă să rămână prieteni pentru că, potrivit spuselor ei, un bărbat care i-ar pune inima pe jar, ar fi tiparul eroului și al omului curajos din cale-afară:

Mai întâi de toate, el (nr. barbatul) n-ar putea fi decât un om activ, un om care știe să privească moartea-n față, fără să se teamă de ea, un bărbat care iubește riscul și perfomanța.

Pornind de la impulsul acestei discuții, Malone, reporter de meserie, ajunge la redacția ziarului pentru care lucra și acceptă să îi ia interviu unuia dintre cei mai contestați oameni de știință, care nu suporta de nicio natură jurnaliștii.

Continuarea articolului o găsești aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *