11130170_1422196928083415_6913438257775058934_n
Da, bine, ce să zic, acum vorbim cu toții romângleza, așa că ce rost are să mai folosim diacritice? Hai, lasă, că înțelegeți  că am vrut să zic față și nu fata. Parcă la omonime cum stă treaba? Vă prindeți și voi din context…

De fapt, nu este chiar așa. Ar trebui să lăsați deoparte toate scuzele potrivit cărora nu aveți timp să scrieți cu diacritice, sau aveți tastatura setată în engleză, și ghici ce, nu știți cum să o comutați pe română.

Poate ați observat ce anevoios se citește un text lung care nu are căciulița pe A sau virgulița sub S, așa că, de ce nu ați încerca să fiți voi schimbarea? Sau cum ar zice regretatul Michael Jackson, I’m starting with the man in the mirror…

Revenind la meleagurile noastre, vă puteți imagina cum ar fi să citiți nu un singur text, ci o carte întreagă fără diacritice? Ei, bine, dacă voi nu v-ați gândit la asta până acum, cei de la Kinecto au făcut-o în locul vostru.

Astfel, au strâns o mână de scriitori + un muzician (Dan Byron) pe care i-au așezat frumușel în fața camerei de filmat. Apoi, le-au dat de citit, respectiv de cântat textele proprii. Ce-a ieșit după ce a fost apăsat butonul de REC? Păi, părerea generală a fost că nu se poate fără Î. Dar nici fără celelalte diacritice.

Păi, e greu, dom’le, că parcă nu mai sună a română, ci mai degrabă a bolboreaselă de chinez peltic combinat cu un rârâit și-un sâsâit. Iar dacă nu mă credeți pe cuvânt, puteți intra pe site pentru a vă convinge.

Continuarea articolului o găsești aici.

0 thoughts on “Nu te supăra, nu vrei să adopți și tu un „Ș”?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *