Nu sunt o feministă!

Nu sunt misandră și nici mizantropă.

Nu sunt credincioasă, dar nici nihilistă…Am evitat, de regulă, să cred cu totul în ceva și să exclud orice alternativă. Am ocolit conflictele și m-am ferit de integrarea într-o anume „tabără”. Nu știu dacă e vorba de echilibru, însă m-am convins că extremele nu sunt benefice și e nevoie de o singură picătură în plus ca paharul să dea pe afară.

Iar aici exemplele sunt cu nemiluita, de la dezastrul cu Charlie Hebdo, până la repercusiunile create în urma anexării Crimeei de către Rusia.

Nu sunt rasistă, homofobă, xenofobă. Nu sunt de acord cu stigmatizările, pentru că dincolo de amuzamentul celorlați, la capătul celălalt sunt lacrimi.

Am învățat că e mai bine să fii cumpătat decât să te arunci în afirmații ce îți vor păta imaginea, pentru că, să fim serioși, nimic nu se șterge cu buretele. Iar Google știe cel mai bine despre ce vorbesc.

De asemenea, m-am ferit de catalogări, pentru că oamenii nu-s precum cartofii, să-i pui în aceeași oală. Deși se fac sute de studii pe comportamenul uman, știu că suntem mai mult decât un etalon. Nu cred în liste, pentru că ele nu vorbesc despre suflet, despre ambiții, despre încercări și frământări.

Nu cred în femeia-minune, care pozează impecabili, și nici în barbații puternici. Consider că stereotipiile și arhetipurile astea sunt pentru marketing. Refuz să cred că suntem doar decor pentru plăcerea altora, tocmai de aceea prefer să vorbesc despre estetică, din toate prismele, asemeni lui Umberto Eco, Arghezi sau Baudelaire.

Nu cred că imaginea este cea care ne definește. De aceea privesc rece și cu ușoară desconsiderare titlurile articolelor ce pun preț mai mult pe sex-appeal și mai puțin pe o informație relevantă. Cred că acțiunile noastre sunt cele care ne definesc și nu un chip frumos.

Nu sunt o feministă, pentru că la noi termenul ăsta e prost înțeles și foarte puțini sunt cei care au cunoștințe despre mișcarea sufragetelor.

Nu sunt o feministă, dar cred în egalitate dintre sexe.

Nu sunt o feministă, dar cred că este important ca femeia să își exercite dreptul la vot, așa cum cred că poate conduce partide, corporații și se poate distinge printre alți lideri mondiali.

Nu sunt o feministă, dar nici cele care iau din mulțimea de informații doar acele subiecte care vizează strict femeile, nu sunt. Pentru că, prin modul subiectiv de selecție, este eliminat semnul egal dintre cele două așa-zise tabere și intervine automat discriminarea.

Nu sunt o feministă…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *