Nu am fost de la bun început genul care și-ar fi dat banii pe CD-uri, viniluri sau concerte, însă, ulterior, muzica a început să capete alt sens.

Totul a pornit în perioada liceului, cu muzica underground. Practic, acolo s-a și produs scânteia. De fiecare dată când apărea un album nou, îl ascultam obsedată, apoi mă dădeam peste cap să ajung la un concert. Ulterior, în funcție de trupa sau artistul preferat, îmi cumpăram și muzica lor.

Nebunia a luat avânt când m-am angajat într-o librărie. Una cu o colecție impresionantă de muzică. Să vă zic ce bine mi-a prins perioada aia? Atunci am redescoperit Nirvana și concertele unplugged, Portishead, The Beatles, concertele lui Bach, anotimpurile lui Vivaldi.

Știți ce bucurie e atunci când începi să ciulești urechile și la genuri pe care le-ai ignorat o bună bucată de viață? Ioi, simți că te-ai mai înălțat cu 3 centimetri. În plus, înveți nu să asculți muzica, ci să o simți.

De altfel, senzațiile cele mai puternice le-am avut, culmea, în urma unor concerte de muzică clasică. Îmi amintesc și-acum câteva ediții speciale de iarnă ce se țineau la Teatrul Oleg Danovski din Constanța, iar ritualul în sine mă entuziasma de asemenea: alegerea hainelor mai elegante (iar asta vine de la o tipă pe care n-o scoteai din Conversi), studierea programului, documentarea.

Prin urmare, de când am început colecția de viniluri (chiar înainte de a avea un pick-up), nu m-am axat doar pe un gen anume și am căutat să aduc câteva ceva nou din mai multe zone. Important era nu doar să sune bine, ci să-mi și transmită ceva.

Însă mai multe despre muzică și viniluri puteți afla și din video-ul de mai jos.

Și încă ceva – nu mai abordați refrenul ăla cu „nu ascult muzica asta pentru că nu e genul meu”, ci căutați să fiți mai deschis. S-ar putea să găsiți mai multă bucurie într-un vinil de 20 de ani decât într-o piesă aflată la radio în heavy-rotation.

Sau, și mai bine, participați între 1-9 iulie la a III-a ediție a Marilor Serate Muzicale ale Bucureștiului. De altfel, pentru a fi la curent cu noutățile din perioada asta, puteți da like paginii de Facebook. Ca idee, spectacolele vor avea loc la Opera Comică pentru Copii, între 1 și 6 iulie, și pe scena Ateneului Român, între 7 și 9 iulie. Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului București și Fundaţia Euterpe în parteneriat cu Opera Comică pentru Copii, iar programul de concerte poate fi urmărit aici. So…are you in?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *