Nu obișnuiesc să răspund la lepșe, nu din aroganță, ci pentru că uneori nu consider că datele despre mine vor aduce vreun plus de informație cititorului. Însă, de data asta, e cu totul altă poveste. Atunci când Ioana mi-a predat ștafeta mai departe, să răspund la câteva întrebări despre filme, n-aveam cum să refuz, pentru că, deși nu scriu foarte des despre cultura cinematografică, aceasta a avut un mare impact în dezvoltarea gusturilor pentru lucrurile bune, iar în urmă cu câțiva ani tot ce făceam era să privesc filme și să citesc cărți despre curente, regizori și actori consacrați.

Considerând că paragraful de mai sus e un fel de șapou, să-i dau drumul și cu răspunsurile atunci.

Unde îţi cauţi filmul de vizionat?

📚 #vscocam #vscobook #movies #dianasbooks #books

A post shared by Diana • digital nomad (@dianasolomon.blog) on

În cărți. Am câteva volume cu și despre filme care sunt pline cu semne de carte și tot felul de bilețele și însemnări personale. Am până și monstruozitatea 1001 filme de văzut într-o viață, pe care obișnuiam să îmi bifez conștiincioasă fiecare film după ce îl vedeam, apoi îi mai citeam recenzia de câteva ori, ca să mi se fixeze mai bine ideea peliculei în minte.

Uneori, apelez și la IMDB, pentru că acolo am lista cu filmele pe care vreau să le vizionez, deci, cumva, munca de căutare e simplificată.

Cel mai bun film pe anul 2015?

Nu obișnuiesc să mă uit la aparițiile hollywoodiene. Iar dacă mă uit, nu e ca și cum rămân cu ceva de pe urma lor. Într-adevăr, mi-a plăcut Straight Outta Compton, dar este o excepție, pentru ca e vorba despre biografia unor rapperi ce au ajuns tătici ai culturii hiphop (iar eu, ladys&gents, sunt o împătimită a acestei culturi).

Un film pe care l-am văzut însă anul ăsta, deși e din 2014, și mi-a amintit într-un fel de A beautiful mind a fost The imitation game. Deși puțin cam lung, subiectul, dar și actorul, au reușit să mă țină cu ochii benoclați în ecran.

Super-eroul preferat? Dacă tot suntem în era super-hero în cinema.

Tind să cred că Batman, pentru că spre deosebire de restul eroilor, el nu are realmente o superputere, dar tot a reușit să o ardă cu ăștia grei. E un fel de Eminem care s-a făcut remarcat prin skilluri personale, și nu anturaj.

Un film necunoscut pe care l-ai desoperit parcă de nicăieri?

The Dreamers. Căutam un film cu Michael Pitt, pentru că mi s-a părut că a jucat demențial în Boardwalk Empire, apoi am văzut pelicula asta în care mai joacă alături de superba Eva Green și unul dintre actori mai francezi preferați, Louis Garrel.

Filmul e recomandat doar celor care au o bază cinematografică, deoarece sunt multe referințe către filmele vechi. Da, chiar alea alb-negru, și dacă nu știi despre ce e vorba, e foarte probabil că nu vei reuși să guști nici The Dreamers, pentru că ți se va părea doar ușor incitant, prin prisma nudității, dar și a triunghiului amoros.

Care ar fi sfatul pentru o recenzie de film bună?

Să fie la obiect, să facă trimiteri și la alți actori, filme, genuri, pentru a înțelege dacă proiecția cinematografică ar fi sau nu pe gustul meu. Nu mă interesează spoilerele, pentru că citesc printre rânduri. Deci, dacă voi vedea niște menționări precum Polanski, Hitchcock sau Lynch, pe mine una m-ai făcut să mă uit la filmul respectiv.

Ce personaj ai vrea să întâlneşti din lumea filmelor?

Probabil că ar fi mulți, care îmi scapă acum. Dar ar fi fain să-i văd pe Lebowski, Patrick Bateman (American Psycho) și Norman Bates (Psycho) stând la o țigară și-o cafea.

Ce părere ai despre cinematografia autohtonă?

Slabă, spre slăbuță. Aveam obiceiul să cumpăr bilete și să merg la cinema pentru a susține dezvoltarea filmului românesc (ceea ce se întâmpla doar în capul meu), dar curând am renunțat. Multe filme ceaușiste, ori prea seci. Singurele care merită văzute sunt: Undeva la Palilula, Marilena de la P7, Filantropica și poate mai sunt câteva, dar uite că-mi scapă iar…

Ce cauţi la un film?

Să fie mind blowing, să-mi schimbe percepții, să-mi dea informații noi, greu de digerat, care să mă frământe încă o săptămână după ce am văzut filmul.

Care e filmul la care te gândeşti chiar acum?

Inland Empire, Rosemary’s baby sau Vertigo. Toate astea mi-au făcut creierii praf și le recomand oricui dorește să fie mai dezghețat și să aibă habar și de altceva în afară de comediile cu Jennifer Aniston.

Probabil că aș mai fi scris, însă am vrut să fiu cât de succintă și să fac cât mai multe recomandari. Mai departe, le provoc pe Claudia și Diana să răspundă la leapșa cinefilă.

Surse foto: 1, 2, 3.

2 thoughts on “Leapșa cinefilă: interviu de cinema”

  1. Mi-am notat cartea “1001 filme de văzut într-o viață”. O s-o cersesc de ziua mea :))
    “A beautiful mind” mi-a placut si mie, ceea ce probabil o sa ma impinga sa tin cont de alegerea ta ulterioara – The imitation game.

    Thank you pentru faptul ca ai acceptat leapsa! ^_^

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *