Cred că schimbarea, de orice fel, ar trebui să se întâmple treptat, organic, pentru a o putea asimila și a ne adapta acesteia fără ca universul să ni se schimbe la 180 de grade. La fel e și cu trecere la produse prietenoase cu mediul, dar și cu omul, sau la cele netestate pe animale.

Eu, spre exemplu, n-am citit ani la rând ingredientele produselor pe care le achiziționam, ci cumpăram impulsiv în urma unor campanii de sales sau în funcție de cât de simpatic mi se părea ambalajul.

Ulterior, când informațiile legate de eutanasierea animalelor după testele pentru produse cosmetice sau daunele asupra mediului înconjurător provocate de industria de beauty mi-au ajuns în fața ochilor, am știut că nu mai vreau să joc în hora marketingului.

Dar, fiind la început, nu am știut din prima să mă orientez spre produsele prietenoase. Cu atât mai mult cu cât acestea erau (și sunt) peste bugetul meu. În timp însă, tot căutând, am descoperit calea de mijloc. Astfel, acum știu să evaluez corect cât merită să plătesc pentru un anume produs, în funcție de destinația lui.

rimel bio avril

Rimel bio Avril  (sub 40 ron) | Nu este cu mult mai scump decât un rimel bun, dar în schimb este certificat Ecocert și netestat pe animale. De asemenea, are 99,8% ingrediente naturale (precum uleiul de marula sau jojoba). Eu m-am împăcat bine cu el. L-am testat prima dată acum un an, iar recent l-am recumpărat.

Deodorant natural Schmidt’s (sub 50 ron) | De multă vreme căutam să înlocuiesc deodorantele clasice din comerț și să trec pe ceva mai safe atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru propria sănătate. Am început ușor, cu uleiul de cocos, însă, cum temperaturile au început să crească, mi-am zis că am nevoie de ceva mai mult.

Piatra de alaun nu m-a tentat încă, în ciuda numeroaselor review-uri, așa că am optat pentru deodorantul natural de la Schmidt’s cu bergamotă și lămâie verde. Deși prețul poate părea mărișor, produsul e spornic, dar, mai important, eficient împotriva transpirației sau a mirosurilor neplăcute.

De altfel, nu pătează hainele, iar ingredintele naturale conțin și uleiuri cu rol dezinfectant și vindecător (bergamotă, lămâie verde).

Periuță eco-friendly Preserve (sub 25 ron) și pastă de dinți naturală Vivanatura (sub 10 ron) / similarAșa cum anunțam și în articolul acesta, în 2017 mi-am propus să reciclez mai mult. Dar și reciproca e valabilă – adică să mă orientez produse făcute din materiale biodegradabile. Și așa am ajuns să cumpăr această periuță de la Preserve, confecționată din cutii de iaurt reciclate.

Cât despre pasta de dinți, aceasta este o alternativă sănătoasă la variantele clasice care conțin fluor, spumanți, substanțe nocive cu grad de toxicitate crescut. De regulă, mi-o prepar singură (găsești rețeta aici), însă îmi place să mai variez opțiunile.

Bicarbonatul de sodiu (sub 10 lei – 500 g) | La fel ca uleiul de cocos, bicarbonatul de sodiu este exemplul perfect de produs multi-purpose. Eu îl folosesc atât pentru curățarea tenului, măști de față, băi relaxante, cât și pentru curățarea vaselor mai dificile, dezodorizarea patului lui Iancu, curățenia băii etc. Motiv pentru care mă gândesc să-i dedic un articol separat, unde să povestesc pe larg despre multiplele posibilități de utilizare. Unde mai pui că e și foarte ieftin.


Produsele prezentate sunt achiziționate din magazinul online EuBio, un loc de unde cumpăr cu ochii închiși, pentru că știu portofoliul și am garanția că acestea sunt prietenoase cu mediul, cu omul, dar și cu animalele.

Și, cu toate cu unele produse nu par foarte abordabile din cauza prețului, sfatul meu e să chibzuiți puțin asupra lui, apoi să trageți linie:

  • în ce scop îl folosiți
  • cât vă ține
  • avantajele pentru propriul organism, mediu înconjurător (ingrediente care nu dăuneză, materiale reciclabile, biodegradabile)
  • nu a fost testat pe animale

În plus, nici nu trebuie să schimbați radical mediul vostru de viață, ci doar să începeți cu pași mici să vă documentați, să citiți etichete și să treceți informațiile prin propriile voastre filtre.

PS: promit să revin cu update-uri la acest articol, pentru că mi-ar plăcea să povestesc și despre produsele de curățenie bio. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *