Domnul Valery era micuț, dar făcea multe salturi.

Și explica:

– Sunt la fel ca oamenii înalți, doar că mai puțin timp.*


„Mergeți acasă și faceți un exercițiu simplu. Deschideți la întâmplare cinci cărți și citiți prima frază”. Cam așa ne spunea Cristina Bazavan la cursul despre storytelling. Totuși, nu am făcut asta, pentru că știam deja unde voia să ajungem- să înțelegem că manipularea începe încă de la primele cuvinte scrise și că atunci trebuie să ne străduim să captăm atenția cuiva pentru a-l face să parcurgă în continuare materialul nostru, povestea.

Deși manipulare este un cuvânt care cântărește greu, cam acesta este adevărul relației dintre autor-cititor. Desigur, mai nuanțat, poți spune că este vorba și despre empatie, dar de fapt, cel care scrie materialul trebuie să cunoască foarte bine publicul căruia i se adresează pentru a știi ce resurse să folosească ca să-i capteze interesul. Așadar, este vorba de mult studiu, nu doar de darul și exercițiul de a scrie.

Mă fascinează tot ce ține de storytelling pentru că știu că în momentul în care reușești să ții bine frâiele cuvintelor astfel încât să le dirjiezi cum trebuie și să le dozezi cu cap, poți excela în foarte multe domenii (marketing, publicitate, social media etc). În fond, nu contează ce spui, ci cum o spui, nu-i așa? Iar acum, nu știu din ce motiv, îmi tot vin în minte pasaje din Arta Războiului a lui Sun Tzu. Totuși, cred că mai potrivit ar fi să menționez o altă carte, recomandată și de Cristina, pe care tare aș vrea s-o citesc din scoarță-n scoarță. Se numește Story, este scrisă de Robert McKee și bănuiesc că ghicești care e tematica. Bag mâna-n foc.

Mă opresc aici cu relatarea despre storytelling, cu mențiunea că voi începe să țin cont de sfaturile primite. De altfel, smecheria e să ajung să spun cât mai multe, în cuvinte puține. Iar când textele mele vor atinge acel minimalism la care tind, voi știi că am urmat potecuța aia bună, chit că drumul a fost mai lung.

Și pentru că am tot menționat câteva cărți ca resurse utile, mi-am mai amintit de un titlu care se află pe lista mea de lecturi și cred că are sfaturi prețioase pentru oricine cochetează cu scrisul. On Writing a lui Stephen King este o semi-biografie a autorului ce conține numeroase tips&tricks pentru scriitori aspiranți și consider că merită parcursă, fie că ești fan ori ba  a genului horror.

Una peste alta, tu cum stai cu storytellingul?

* Goncalo M. Tavares, Cinci plimbări prin cartier

Acest articol face parte din seria 30 Days Challenge.

 

One thought on “Despre storytelling și alte d-astea”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *