Am promis în Despre pijamale, lucratul de acasă și marketingul afiliat că revin cu episodul 2 și povestesc mai pe indelete metodele prin care am reușit să înțeleg mai bine marketingul afiliat. Așa că, iată!

După ce o perioadă bună am citit articole diverse pe tema asta, dar și cărți despre marketing în general, m-am hotărât că e cazul să pun în practică un sfat de-al lui Seth Godin (Toți marketerii sunt mincinoși), anume – să las teoriile și să trec cât mai repede la practică, în ideea că voi învăța și corecta din mers.

Așadar, pe sistemul trial&error am reușit să-mi dau seama în parte ce funcționează pentru profilul blogului meu. Dar ce am testat, mai exact?

  • secțiunea de bannere – aceasta este adesea ignorată de cititorii blogului, dar încă nu știu dacă asta se datorează faptului că nu iese în evidență foarte tare, pentru că mi-am dorit să fie cât mai subtilă și în concordanță cu estetica blogului, că unele persoane nu accesează widget-ul pentru că știu că acesta conține un link de afiliere sau, pur și simplu, oferta nu prezintă interes pentru cineva.

 

  • boost la postări – pentru că și lucrez în sfera social media, am fost curioasă să testez postările promovate. Așa că le-am ales pe cele cu cel mai mare engagement și am dat drumul la campanii. Nu am câștigat efectiv bani din asta, dar am „câștigat” noi cititori care rezonează cu tipul de conținut pe care îl creez (grație postărilor targetate) și, în final, a fost fun ca experiență, pentru că am văzut cum funcționează treaba asta. Ca un marketer adevărat, am colectat apoi datele furnizate ca să știu ce am de îmbunătățit pe viitor. Ce pot să zic – îmi place tare joaca în mediul ăsta. 🙂

    

 

  • Insta Stories – a durat ceva până să înțeleg potențialul pe care Instagram îl are în marketingul afiliat, dar odată ce am văzut că pe platforma asta obțin cel mai mult engagement, am vrut să văd dacă pot monetiza în vreun fel conținutul creat.

Tipuri de Insta Stories pe care le-am experimentat:

01 | Cu trimitere pe pagina de Facebook a blogului

02 | Cu folosirea sticker-ului interactiv Poll

03 | Cu trimitere în link-ul din bio (+ menționarea unei reduceri)

            

Bun. Ce am învățat până acum din experiența cu marketingul afiliat?

+ cititorii blogului accesează mai des link-urile de afiliere de pe Facebook sau Instagram decât cele de pe pagina blogului (fie bannere, fie articole)

+ chiar dacă pe rețelele sociale cititorii par mai interesați de categoria CĂRȚI, în realitate, cele mai multe cumpărături și accesări sunt la categoria FASHION sau HOME&DECO

+ un vizual bun crește mult potențialul accesării unui link de afiliere, la fel și menționarea clară a unui beneficiu pe care cititorul îl are (un cont de discount, transport gratuit)

+ dacă faci recomandări relevante cu tipul de conținut pe care îl creezi, poți practica afilierea fără ca cititorii să fie „deranjați” (ba mai mult, unii s-ar putea să nici nu observe, pentru că link-urile se integrează în mod natural)

+ ora la care postezi, dar și ziua/perioada (Black Friday, Cyber Monday, Crăciun) sunt de asemenea importante

Cât despre experiența de a face parte din Affiliate Ranking pot spune că a fost una reușită. Deși, procentual, am scăzut de la locul 329 la 360, statisticile din platforma 2Performant dovedesc că luna aceasta am avut parte de cele mai multe conversii. Așadar, dacă ar fi să mă întrebați care este cheia reușitei în sistemul de afiliere, cred că e vorba de o combinație dintre perseverență și testare. De altfel, cea mai bună sursă de cunoaștere este curiozitatea, nu-i așa?

Oricum, pentru a nu pierde informațiile acumulate până acum, am făcut acest eBook simpatic – Marketing afiliat pentru curioși. Știu că și eu sunt încă la început de drum, dar mi-am zis că nu strică un set de tips&tricks din experiența de până acum. Așadar, vă invit să răsfoiți micul ghid de mai jos și să povestim apoi despre nebunia asta cu monetizarea. Enjoy! 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One thought on “Despre pijamale, lucratul de acasă și marketingul afiliat (ep. 2)”

  1. Aș vrea să testez și eu insta stories, dar să văd dacă-mi reușește. Mie nu prea îmi place instagram pt că trebuie să postezi doar de pe telefon, ceea ce e cam incomod. Îmi place ca platformă, dar mi se pare mai greu de manevrat. Eu am o chestie cu accesarea platformelor de pe mobil, nu prea suport să mă holbez pe un ecran mic, sau să tastez pe tel. Pe desktop e mult mai comod, eu așa urmăresc postările pe insta și așa folosesc de ex și whatsapp. Orice ca să nu tastez pe tel :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *