De când m-am mutat în București nu am avut niciun job de birou. Nu pentru că nu aș fi vrut, însă, ori de câte ori trăgeam linie în urma unui interviu cu un potențial angajator, observam că pierd foarte multe resurse (timp și bani, mostly) pe drum, mâncare, haine. Prin urmare, m-am reorientat.

Astfel prima colaborare pe partea de content a fost in sistem remote, iar de aici mi s-a aprins beculețul. Așa că am încercat să văd cum îmi pot suplimenta veniturile mai departe lucrând în pijamale (metaforic vorbind, pentru că eu una nu suport pijamalele).

Chiar dacă eram newb, am fost curioasă să văd ce pot face pe partea de content scris și vizual. Mai exact, scris și fotografie. Long story short: am descoperit social media și marketingul și m-am pus pe învățat și experimentat.

Primul pas în acest sens a fost deschiderea blogului. Dacă la început a fost o temă pentru cursul de master, ulterior l-am gândit ca pe un portofoliu pentru viitoare colaborări/joburi. Desigur, blogul în sine nu este o sursă de venit. Însă conceptul de  business (chiar dacă sună exagerat termenul) pe care l-am creat în jurul lui, da.

Poate pentru unii sună prea rece treaba cu businessul, însă pe mine mă ajută să gândesc eficient și organizat. Astfel, asemenea proiectelor pe social media pe care lucrez, am mereu un calendar editorial și lucrez conform unei strategii. Partea frumoasă este că scriu mereu despre subiectele care mă pasionează, însă asta nu înseamnă că nu există foarte multă muncă în spate – de la documentare, până la fotografie, creare de vizual șamd.

Iar pentru că urmăream multe bloguri din afară care integrau în conținut linkuri de afiliere într-un mod foarte natural, m-am gândit să dau și eu o șansă chestiunii respective, chiar dacă aveam rețineri precum:

  • cititorii vor crede că le impun să cumpere ceva
  • vor ocoli blogul meu pentru că nu o să le mai par credibilă
  • reclamele sunt agasante
  • e obositor să vezi bannere cu CLICK AICI sau CUMPĂRĂ ACUM

Așa că, neîncrezătoare, mi-am făcut în urmă cu doi ani cont pe o platformă de marketing afiliat – 2Parale (numele vechi). Am pus atunci vreo două linkuri pe Facebook, cu toate că pe vremea respectivă nu aveam nici măcar 100 de followers și am așteptat să se întâmple ceva de la sine. Însă, pentru că nu am văzut niciun rezultat mai bine de jumătate de an, am lăsat să se pună praful pe idee.

Dar, după multe luni, cineva accesase un link de-al meu cu o recomandare de carte și a făcut prima achiziție. Cred că era vorba de mai puțin de 2 lei, dar bucuria pe care am simțit-o atunci a fost de neegalat. Pentru că, iar asta o simt și acum, îți dă un sentiment de încredere faptul că cineva te urmărește și ține cont de sugestiile tale.

Astfel, în euforia momentului, mi-am zis că poate merită să acord pe viitor o atenție mai mare afilierii. Însă balonul meu cu entuziasm s-a cam desumflat, și toată treaba rămăsese undeva în pom. Nu înțelegeam exact cum se face marketingul afiliat, mi se părea că îmi consumă energie și că nici n-aș putea să îl integrez în concepția mea de content pentru blog. Iar poveștile cu cei care aveau un venit stabil din asta mi se părea de domeniul fantasticului.

Așadar, nu era doar o chestiune de love-hate, ci și de o mare neîncredere. Prin urmare, m-am concentrat pe munca mea de acasă în pijamale (dar nu chiar, vă amintiți ce am scris mai sus, nu?), pe scosul câinelui în timpul programului și pe învățat social media.

Însă, lucrând în online, nu am putut să trec cu vederea atunci când 2Parale a devenit 2Performant. Și, asemenea unei probleme pe care nu ai înțeles-o și care, cumva, tot te mai macină, mi-am zis că acum e cazul să găsesc rezolvarea la misterul ăsta neelucidat cu marketingul afiliat, dar încercând o abordare nouă.

Pe scurt, am reușit în ultimele trei luni să fac ce nu am făcut în doi ani și să ajung pe locul 329 în clasamentul Affiliate Ranking ( un update fain de la 2Performant, care arată, într-un mod foarte transparent, topul afiliaților care generează cele mai multe vânzări în platformă).

Dar mai multe despre asta în episodul 2 din Despre pijamale, lucratul de acasă și marketingul afiliat. Tot în următorul material veți găsi și un mini eBook cu sfaturile și experiența personală, dar și:

  • recomandări de la unul dintre cei aflați în Top 100 afiliați
  • folosirea Instagramului în marketigul afiliat
  • cum funcționează relația dintre promovarea unui stil de viața minimalist, care se opune conceptului de consumerism și marketingul afiliat
  • & more

So stay tuned! Iar până data viitoare, sunt curioasă să-mi spuneți cum vedeți voi ideea de marketing afiliat, dacă obișnuiți să accesați linkurile de afiliere sau le ocoliți intenționat ori dacă vi se pare că acestea trag în jos imaginea unui blogger.

 

 

 

2 thoughts on “Despre pijamale, lucratul de acasă și marketingul afiliat (ep.1)”

  1. Și eu tot de vreo 2 ani fac marketing afiliat, tot prin fostul 2 parale. Am avut aceleași reticențe și eu, mi se părea cumva agresiv, nu voiam ca cititorii să creadă că încerc să le bag ceva pe gât. Am ales o formă destul de puțin agresivă, și anume, la sfârșitul recenziei specific că romanul x poate fi cumpărat de site-ul x sau y. Nu am bannere, sau pop-upuri. Să zicem că veniturile generate asigură plata domeniului pe câțiva ani. Am avut și un articol plătit și un banner plătit o scurtă perioadă, dar, având în vedere că e un blog de nișă, nu mă aștept să fac o avere din asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *