Mereu am iubit animațiile și ilustrațiile. În ceea ce privește seriile animate, am avut o preferință crescută pentru cele cu iz sarcastic și cu referințe la evenimente de actualitate, ori cu menționări ale unor trupe faine sau cărți care să îți schimbe puțin universul.

Prima animație care-mi vine în minte și se încadrează perfect în categoriile menționate mai sus este Daria. Creatorii serialului difuzat pe MTV sunt aceiași care au făcut Beavis and Butt-head, personjaul Dariei apărând prima dată într-un episod cu cei doi pierde-vară.

Seria este o întreagă satiră la adresa vieții de liceu, cu elevii populari și cei tocilari, iar Daria, caracterul meu preferat, este sarea și piperul. Nu este foarte sociabilă, de multe ori are cunoștințe mai solide chiar decât profesorii și când nu răspunde ironico-sarcastic la întrebările celor din jur, este cu nasul în cărți.

Iar pentru că am ajuns la capitolul cărți și pentru că recent am găsit articolul ăsta simpatic despre lista de lectură a personajelor ficționale, mi-am zis că e musai să citesc toate cărțile pe care Daria le pomenește în serialul animat.

Prin urmare, dacă anterior am scris despre provocarea a citi toate cărțile din seria Gilmore Girls, acum mai am un task în plus. Las aici câteva dintre titlurile citite de Daria, iar pentru colecția completă, intrați pe Goodreads, adică aici.

PS: O mică obsevație: atât Rory Gilmore cât și Daria Morgendorffer au în comun autori precum Sarte, Kafka, Poe, Sylvia Plath ori Jane Austen. Ca să nu mai zic de celebra carte a lui Sun Tzu- Arta războiului, pe care o consider un must read și o recomand.

Daria Morgendorffer’s Book List Challenge

Nausea by Jean-Paul Sartre
Being and Nothingness by Jean-Paul Sartre
The Tell-Tale Heart by Edgar Allan Poe
The Metamorphosis by Franz Kafka
Our American Cousin by Tom Taylor
The Gulag Archipelago by Aleksandr Solzhenitsyn
Blood Meridian by Cormac McCarthy
Fifth Business by Robertson Davies
As I Lay Dying by William Faulkner
The Leopard by Giuseppe Tomasi Di Lampedusa
Catch-22 by Joseph Heller
The Prince by Niccolo Machiavelli
Heart of Darkness by Joseph Conrad
Moby Dick by Herman Melville
Walden by Henry David Thoreau

0 thoughts on “Daria Morgendorffer și cărțile”

 1. Am savurat Fetele Gilmore (chiar de mai multe ori, recunosc). Am aruncat chiar acum un ochi iscoditor. Pfuai ce listaaaaa. Mi-am adus aminte cu drag de cateva din carti……imi aduce aminte de facultate. Ce fain era cand adormeam cu cartea pe fata….Trebuie sa fac rost de o carte scrisa de Ann Patchett, next on my list. Salutari din Sibiu, Diana!
  PS: cum e cu run, forest, run? 🙂

  1. Eu încă mă mai uit la episoade câteodată, mi-a plăcut foarte mult scenariul. Iar legat de listă…da, e imensăăă.

   PS: am anunțat câștigătoarea pe pagina de Facebook, dar voi mai organiza concursuri și în viitor, așa că te aștept cu drag.

   Salutări din București! (Mi-ai făcut dor de Sibiu. Planific să-l văd la anul. De fapt, vreau să ajung să văd Faustul lui Purcărete mai mult 😀 )

 2. Lista completă de pe Goodreads are aproximativ 60 de cărți, însă aici am trecut doar câteva titluri. Însă, într-adevăr, față de lista lui Rory (peste 300 de titluri), asta e minciună.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *