Dacă ești pasionat de citit și nu știi cum să faci ca lună de lună să nu mai cheltuiești o mică avere pe cărți, află că există numeroase modalități de a obține titluri bune for free. Astfel, data viitoare când te învârți prin librărie cu un teac de cărți și socotești pe degete dacă te ține portofelul să le iei, poate ar trebui să îți amintești de câteva sfaturi despre cum să obții cărți gratuite.

Colaborează cu editurile

Pe piață sunt multe edituri interesate de colaborări cu persoane care scriu recenzii pentru cărțile lor. Astfel, dacă te știi cu înclinați scriitoricești, poți trimite câtva mailuri în care să propui un parteneriat.

De cele mai multe ori vei găsi chiar pe site-urile editurilor condițiile de colaborare sau chiar formulare de contact. Așa că ia inițiativă.

Colaborează cu scriitori

Nu mă refer aici la scriitorii deja consacrați. E bine să o iei progresiv, so baby steps dear bookaholic. Caută autori care nu sunt foarte cunoscuți și oferă-le serviciile tale de review-uri în schimbul cărților scrise de ei. De altfel, nu trebuie să te rezumi doar la recenzii, dacă ai o pasiune pentru marketing sau fotografie de exemplu, poți să te ocupi de promovarea unui scriitor.

Deschide-ți un blog

Un blog despre cărți sau unul în care postezi des articole din zona culturală te poate ajuta să obții volume gratuie. Fie că devii cunoscut și editurile sau scriitori apeleaza la tine, fie că îi contactezi tu în prima instanță și le oferi blogul drept portofoliu, ai mari șanse să obții feedbackuri pozitive, iar biblioteca ta să se mărească.

Angajează-te într-o librărie

Ce loc mai fain pentru pasionații de cărți decât o librărie? Firește, salariile nu sunt extraordinar de mari, iar aici vorbesc din proprie experiență, însă un job de bookseller te va face să te alegi cu câteva cărți gratuite sau cu discounturi bune.

Fă voluntariat

Fii pe fază atunci când se organizează evenimente dedicate cărților și vezi dacă se caută voluntari. De cele mai multe, chiar dacă nu este vorba de un job plătit, te vei alege cu ceva volume interesante de cărți.

Prin urmare, dacă prin portofelul tău cam fluieră vântul, iar lista ta de titluri de citit pare că țipă pentru că nu ai mai bifat nimic de mult, există numeroase alternative prin care să obții cărți gratuite.

Tu ce tehnici folosești pentru a-ți completa biblioteca for free?

Surse foto: emillustrates.com, ohanavenezia.it.

12 thoughts on “Cum să obții cărți gratuite (Part I)”

  1. Colaboreaza cu edituri :).Usor de spus, greu de facut. Am colaborat o perioada scurta cu editura Univers, iar dupa o scurta perioada mi-au scris ca trebuie sa vin la editura sa ridic cartile daca le vreau. Iar cum eu stau in Arad, ma tem ca e cam greu. Iar celelalte edituri nici macar nu mi-au raspuns, asa ca mi-am luat gandul.

    1. Probabil depinde și cum reușești să îți prezinți portofoliul. Eu am trimis foarte multe mailuri pentru ca în final să îmi răspundă cineva. Iar blogul meu nu este nici măcar pe domeniu și nici nu am cea mai mare comunitate. Prin urmare, vă sugerez să vă faceți o bază de date și să trimiteți din nou mailuri de colaborare.

    2. Puteți schimba abordarea, dacă spuneți că nu a funcționat data trecută. De altfel, trimiteți către 10-20 de edituri/librării mesaje. Sigur se va arată macar un reprezentant interesat de colaborare. Nu uitați să puneți câteva anexe cu exemple de recenzii sau materiale book related, pentru o prezentare cat mai comlexă. Vă țin pumnii.

  2. Si aici as vrea sa amintesc și de concursurile organizate de diverse bloguri de carte sau chiar de edituri. Eu, personal, am strâns anul trecut frumoasa sumă de 12 cărți obținute numai prin participarea la concursuri. Keep going!
    Toate cele bune!

    1. Am scris despre ele in partea a doua a materialului, dar mersi de interventie. Adevarul e ca si eu am adunat ceva carti (undeva la 10 titluri noi) anul trecut, tot prin concursuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *