Bagaj redus, buget redus – iată două aspecte de care țin cont de fiecare dată când mă înham la drum. Chit că e vorba de ceva planificat sau spontan.

Așa se face că miercuri seara am hotărât să plecăm dis-de-dimineață în Brașov cu Iancu, iar în mai puțin de o oră am găsit și cazare și cel mai ieftin transport pentru toți trei.

01 | Cazare prin AirBnb

Pentru trei nopți, am bookuit un apartament cu două camere, super cosy și pet friendly, la 20 de minute de gară (mers pe jos, pentru că Iancu). Costul a fost undeva la 100 ron/noapte, însă am avut un discount de 50 ron de la AirBnb, așa că am plătit și mai puțin.

Apropo, dacă îți faci cont accesând acest link: www.airbnb.com/c/dianas3938, beneficiezi de 100 ron travel credit. Dar promit să revin cu articol separat despre AirBnb și despre cât de faină e această platformă de home share-ing.

02 | Transport cu RegioTrans

De fiecare dată când plecâm cu trenul plătim și bilet pentru Iancu. La jumătate de preț, ce-i drept. Iar cel mai economic e transportul cu Regio. Astfel, pentru două persoane și jumătate, dăm doar 60 de ron.

Ce-i drept, facem o oră-n plus față de călătoria cu CFR, dar eu zic că nu-i nimic de speriat. Iar la întoarcere, pe ruta Brașov-București, mereu am prins tren fain. Super curat și decent.

În plus, dacă nu apuci să iei bilet de la caserie, poți lua direct de la controlor. Fără costuri suplimentare. Ceea ce este iarăși un plus.

03 | O masă în oraș, două acasă

Noi avem niște reguli când e vorba de vacanțe: pe cât posibil, călătoria se organizează din timp cu câteva luni, pentru a nu fi afectat în mod catastrofal bugetul lunar, dar atunci când suntem în concediu nu ne zicem pas la niciun moft culinar.

Oricum, pentru că nu suntem genul de persoane care caută să bifeze obiective turistice, stau la coadă la nu știu ce muzeu și dau iama-n suveniruri și magneți pentru frigider, firește că nu se duce niciun ban în direcția asta. Noi avem un rucsac cu câteva schimburi, mâncare pentru Iancu, camera foto și niciun plan de a ne întoarce cu bagaje suplimentare.

Așa că, pe lângă vizitarea unor locuri noi, plimbarea propriu-zisă, bucuria noastră constă și-n degustarea preparatelor locale. Prin urmare, majoritatea meselor le luăm în oraș.

În schimb, cu Brașov nu a fost chiar așa de data asta. În primul rând, am stat cam departe de centru, iar puburile/restaurantele (mult zis) din zonă nu ne făceau cu ochiul. În al doilea rând, am fost de atâtea ori aici încât nu au mai rămas așa de multe „taine culinare”.

Prin urmare, pentru că dispuneam de o bucătărie imensă cu tot ce ne trebuia, micul-dejun și cina au fost pregătite în casă, cu niște cumpărături minime de la magazinul din colțul blocului. Oricum, nimic exagerat, doar eram în vacanță. Ci doar banalele sandvișuri, lapte/iaurt cu cereale, salate de fructe. Suficient pentru diminețile și serile de vară.

La prânz însă, pentru că mergeam până la 10-15 km pe jos, ne opream să mâncam un prânz sățios în Centrul Vechi. Locuri preferate:

Terroirs Boutique du Vin | pentru prima mea supă de ceapă (ge-ni-a-lă) + cea mai bună limonadă. Robert zice că și preparatele din carne sunt excelente. La fel și vinul. Iar Iancu s-a simțit și el bine, după cum se vede.

La Plăcinte  | situat lângă gară/autogară, e imposibil de ratat. Dacă în București de fiecare dată am avut experiențe neplăcute (personal nepotrivit, mâncare scumpă și nu tocmai gustoasă), în Brașov chiar ne-am simțit bine pe mica terasă. De altfel, mâncarea chiar a fost bună de data asta și pentru două feluri principale + băutură pentru două persoane, nu-mi amintesc să fi cheltuit mai mult de 50 ron.

De altfel, poziționare strategică te ajută ori de câte ajungi sau pleci din oraș și vrei să iei o masă cumsecade.

Locul ăla bun cu înghețată de pe Republicii  | cea mai bună înghețată cu ananas!

 

Am vrut să mai încercăm și Four Roses, din cartierul Tractorul, pentru coaste (o chestie de băieți, e greu de explicat). Dar, deși terasa era deschisă, nu am putut intra pe motiv că „o să vină și alți oameni dacă ne văd pe noi la masă”. Nu am înțeles strategia lor de marketing, dar am zis „pas”. Și locului, și cartierului. Care, apropo, îți strică toată imaginea pozitivă pe care ai avut-o vreodată asupra Brașovului.

O altă dezamăgire a fost partea de food delivery. Să nu comandați niciodată pizza, indiferent de cât de foame vă e!

Părți faine:

 • am apucat să vedem și cealaltă jumătate de Brașov, mai puțin populară (noi am stat pe Zizinului)
 • am scăpat 4 zile de canicula din București
 • am folosit harta ca să ajungem la apartament, pentru că am rămas fără baterie la telefon

 • nu am mai urcat pe Tâmpa, dar am urcat pe str. Constantin Dobrogeanu-Gherea (Dealul Melcilor), ceea ce s-a simțit cam la fel

Ce e de reținut:

 • pe ruta București-Brașov, RegioTrans e cea mai ieftină variantă de transport (24 ron/bilet întreg)
 • dacă mergi cu câinele, trebuie să ai mereu carnetul lui de sănătate cu vaccinurile la zi + botniță (talie mare)
 • prin AirBnb găsești mereu cazare ieftină și faină, cu dotările pe care ți le alegi singur: rent entire house/pet-friendly etc
 • orașul e mic, așa că poți ajunge ușor dintr-un capăt în altul, pe jos
 • nu comanda pizza în Brașov
 • mânâncă cel puțin o masă hrănitoare (și bună) într-un loc fain, dar orienteză-te și spre gustări pe care le poți pregăti singur cu ingredinte de la piață/supermarket dacă oferta culinară nu te tentează
 • în gară/autogară găsești La Placinte, unde poți mânca mai mult decât decent cu buget minim
 • buget redus nu înseamnă să mânânci conserve, ci să eviți cumpărarea lucrurilor inutile, perisabile, care te încântă doar pe moment

+ Fotografii din ceilalți ani

 

 

Voi pe unde obișnuiți să mergeți? Pe ce dați cei mai mulți bani? Ce trucuri aveți? Haideți să povestim!