Încă de când eram mică ai mei erau mereu șocați că îmi plăceau cele mai dubioase desene. „Iar te uiți la maimuțărelile alea?” era fraza pe care o auzeam adesea. Însă, niciodată nu mi-au zis asta pe un ton rău intenționat, ci doar în maniera aia a părintelui care încearcă să descifreze ce-i în mintea copilului său.

Faza e că eram atrasă de orice depășea un contur pe care societatea îl numea firesc. Și poate din acest motiv am avut o oarece aplecare spre arte. Am făcut câtiva ani buni cursuri de pictură, teatru, chiar și dans. Însă recunosc că niciodată nu am excelat, făceam asta ca să pot fi mai aproape de ceea ce iubeam și încercam astfel să înțeleg.

Ulterior am constatat că nu trebuie să înțelegi, pentru că e vorba doar de senzație. Așa am început să simt arta și orice forma de creativitate, fie că e vorba de o ilustrație, un colaj, fie ca este o jucărie lucrată manual, îmi trimite anumite vibrații prin toate celulele astfel că reușesc să mă bucur de lucrul ăla din degetul mic de la picior și până-n vârful creștetului. Pe scurt, mă bucur cu totul.

Și uite așa, descoperind noi și noi lucruri creative, care-mi animau imaginația, am început trepat să le colecționez. Fie că a fost vorba de albume de artă, de fotografii, cărți întregi despre filme și regizori, benzi desenate, romane grafice, cărți cu ilustrații, lucruri handmade, fie că a fost vorba de file de reviste decupate cu reclamele care îmi plăceau, mi-am făcut un obicei în a aduna tot ce mă inspiră.

M-a tentat multă vreme să dau la Publicitate, dar m-am simțit mereu mică pe lângă toți creativii. Așa că am stabilit cu mine însumi că e ok să mă țin de scris (în fond, între noi fie vorba, din asta trăiesc) și să-i las pe cei mai buni să facă toate chestiile grozave. În schimb, am decis să încurajez așa cum pot orice formă de creativitate. Poți să zici că sunt un promotor, dacă vrei, pentru că încerc mereu să contribui.

Astfel, am vrut ca orice fac să emane, dacă nu originalitate, măcar o amprentă personală, pe acolo pe undeva. Așa că, fie că e vorba de un fel de mâncare, o prajitură cu bezea, fie că e o fotografie, am hotărât că totul trebuie să fie o formă de artă care să-mi încânte atât mie privirea, cât și celorlalți.

Dar, mai bine te las cu câteva imagini cu lucrurile creative din căsuța noastră, care sunt mostre ce susțin tot ce am scris mai sus. Iar dacă îți vor smulge măcar un zâmbet și vei simți o senzație de căldură în capul pieptului, înseamnă că și pentru tine arta are un efect cel puțin la fel de puternic precum o tabletă de ciocolată. Which is good (in both ways).

despre creativitate

ilustrație de  Livia Coloji via @ Colorhood

_DSC2145

pernuță realizată de Diana Dragne via @ Gămălie

_DSC1651

ilustrație de George Roșu via @ Colorhood

_DSC2100coroniță cu flori via @ Floronițe

10 thoughts on “Cum să încurajezi creativitatea”

  1. Pernute decorative am si eu facute de mana mea. Era o vreme (copil fiind) cand imi placea sa mai schimb cate ceva prin casa si sa adaug mici obiecte proprii. Era ca un hobby, care a cam disparut in timp…

  2. E foarte tare ilustraţia făcută de George Roşu. În plus, am scototcit câteva minute facebook-ul (şi ulterior site-ul) cu Floroniţe. Great stuff! 😀
    Şi mie mi-au plăcut întotdeauna chestiile ciudate, chestiile “altfel”. Chestii pe care alţii le dau la o parte, de cele mai multe ori.

  3. ador imaginile gandite altfel… pacat ca nu multi sunt capabili sa le creeze sau sa le inteleaga macar 🙂 foarte tare pzoa cu stalpul de iluminat 😀 aia mi-a atras atentia 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *