Scriu adesea despre cărți, însă recunosc că uneori rămân în urmă cu cititul, iar lista mea de lecturi crește și tot crește, astfel încât am zile în care mă apucă panica. De ce panică? Pentru că nu-mi gestionez timpul foarte bine și de multe ori trece săptămâna fără ca eu să fi terminat macar un volum din teancul de lângă pat (Ei, aș, n-am noptieră).

Cum scriam și cu câteva zile în urmă, mă îndrăgostesc imediat de coperți, ca abia mai apoi să-mi cadă cartea cu tronc. Astfel, am editurile mele preferate și, mai ales, colecțiile favorite. Un astfel de exemplu e colecția Babel, ce ține de editura Nemira.

Până acum câteva săptămâni nu am dat așa mare importanță cărților Nemira, însă când am descoperit că există multe titluri de acolo pe care vreau să le citesc de ceva vreme încoace, am zis că e vremea de o listă nouă. Așă că mi-am făcut un wishlist pe colecții, pentru a-mi fi mai ușor data viitoare când mă apuc de cumpăraturi.

Cărți din colecția Babel care mi-au căzut cu tronc

1. Tristeți de lămâie

Deși coperta arată super fresh, îmi dau seama din descriere că poveștile din carte au un conținut mult mai profund de atât, iar lămâia, așa cum banuiam, are o semnificație mai lugubră decât ai fi crezut.

2. Viața elfilor

Muriel Barbery încă n-a ajuns în mâinile mele și spun asta cu rușine. Însă am în plan ca până la finalul anului să citesc măcar o cartea de-a ei. Iar cea cu libelula de pe copertă îmi bântuie retina de ceva timp încoace. Asta, dar și…

3. Eleganța ariciului

Am văzut nenumărate recenzii ale acestei cărți, pe care le-am citit însă printre rânduri, de teama de a nu da de vreun spoiler. Mă fascinează coperta și de fiecare dată când o văd îmi zic că trebuie neapărat să o cumpăr. Și nu știu dacă e din cauza faptului că aricii mi se par simpatici sau că ilustrația cu fata roșcată de pe copertă îmi dă senzația de un soi de lectură de tip introspecție.

4. Nu deranjați

Probabil că-mi face dor de mare, de acasă. Sau poate că-mi aduce aminte de Popeye. Or să fie vorba de titlu, eu fiind mereu irascibila atunci când sunt distrasă de altcineva în timp ce scriu. Cert e că pare o carte acidă, iar cinica din mine spune că m-aș distra citind-o, pentru că e fix pe inima mea.

5. Mecanica inimii

Am înțeles că dacă ți-a plăcut Micul Prinț, n-ai cum să dai greș cu cartea asta. Ei bine, eu am adorat Micul Prinț. Am citit-o plângând. Am văzut filmul tot plângând. Așa că na, sunt călită. Cred.

6. Cartea secretă a Fridei Kahlo

De Frida știam, firește, de foarte mulți ani. Stilul ei folk-suprearelist e extrem de cunoscut și probabil că trebuie să trăiești încă în peșteri dacă figura ei, un icon, de altfel, nu îți spune nimic. De curând am văzut filmul (2002) și m-a făcut să vreau să citesc tot ce s-a scris despre ea. Mie una mi se pare foarte inspiring.

Așadar, cam acestea sunt cărțile ce mi-au căzut cu tronc, cu toate că nu le-am citit. Dar sunt pe lista aia interminabilă de to read, iar când voi bifa una câte una, voi reveni cu recenzia. Ca să-mi confirm spusele, nu de alta.

Tu ce spui, ce ai citit de aici?

*Acest articol face parte din seria 30 Days Challenge.