Cei de la Publica au scos la final de decembrie o carte în ton cu vacanța de iarnă: „Cartea despre hygge. Arta daneză de a trăi bine”. Și m-au nimerit la fix.

Hygge (pronunțat hiu-ga) este mai mult decât sentimentul ăla de coziness. Nu înseamnă doar să-ți iei cele mai pufoase șosete și cele mai călduroase pijamale și să te ascunzi sub pături citind o carte bună și sorbind dintr-o cană de ceai fierbinte (știu că am adunat toate clișeele, but bear with me).

Hygge reprezintă o tradiție-emblemă a danezilor de foarte mulți ani, dar, din punct de vedere etimologic, cuvântul este o construcție împrumutată din norvegiana veche, unde hu era sinonim pentru curaj, minte, gând, iar forma hyggia înseamna a gândi.

Cât despre sensul actual, ei bine, interpretările sunt nenumărate.

Hygge este despre armonia cu tine, cu cei din jur. E despre mulțumire, confort, starea de bine, dar și de siguranță.

E despre lucrurile care te fac fericit, dar nu într-un mod opulent, exagerat. Ci are mai degrabă legătură cu tot ce ține de simplitate, naturalețe, calm.

E despre momentul în care îți pregătești cada pentru o baie relaxantă sau despre clipa în care aprinzi lumânări aromate în casă și dai play pieselor tale preferate.

Hygge este și despre armonia cu natura, cu anotimpurile. E despre razele de soare care îți încălzesc fața într-o zi de iarnă. E despre recunoștință, modestie.

În caz de te-ntrebai, hygge are-a face și cu meditația sau momentele de mindfulness, deseori fiind una și aceeași chestiune.

După cum vezi, cuvântul în sine are o mie de sensuri. Dar cel mai important de reținut e că nu trebuie să te strofoci să cauți starea asta, ci să o lași să vină natural și să te bucuri de ea. Pentru că e fix ca un răsărit de soare în Vamă, prima zăpada din an sau o plimbare cu mașina pe timp de noapte… Pur și simplu se întâmplă.


Cartea o găsești la prietenii de la Publica.