Pentru că atunci când vine vorba despre Publicitate sunt doar o amatoare care-și dă cu părerea, nu aveam de unde ști cine este Sorin Trâncă. Însă știam de Brief. Văzusem coperta asta de o mulțime de ori prin newsfeed și frate, chiar îmi atrăsese atenția.

Așadar, de-ndată ce am zărit-o pe site-ul editurii Publica, am zis că trebuie să o citesc. Ceea ce am și făcut. Astfel, mi-am petrecut seara de vineri spre sâmbătă citind despre publicitate, cu toate că subiectul nu ține de domeniul meu de activitate.

Totuși…

În primii ani de Jurnalism, cochetam cu ideea de a mă specializa. Cum presa nu mi se părea că mă reprezintă, mi-am zis că Publicitatea ar fi mai mult pentru mine. Și nu doar pentru ideea că pot să port Converși la birou, ci pentru că mă gândeam că pot să fiu creativă.

Dar ce să vezi

_DSC0011

Pe când lucram part-time în librărie, am dat de cartea lui Beigbeder, 13, 99 Lei. Și ca o toantă, credeam că ăla era prețul. M-a atras coperta, dar și ce am citit rapid pe spate („Lucrez în publicitate: ei da, poluez universul. Sunt tipul care vă vinde rahat”- see?), însă tot mă zgâiam la ea în încercarea de a găsi titlu.  Prin urmare, am cumpărat-o.

Am citit-o dintr-un foc, stilul caustic al lui Beigbeder fiind exact pe filmul meu. Însă, la final, am zis că n-aș putea face parte dintr-un mediu atât de toxic. Cum adică să mint lumea? Nu, nici vorbă. Eu vreau să o salvez.

Între timp…

După un master tot în Jurnalism, am început să mă plictisesc atât de tare de domeniul ăsta încât m-am orientat spre social media. Iar aici am dat iar nas în nas cu publicitatea. Și m-am lăsat iar vrăjită.

Diana, articolul ăsta nu este despre tine…

Corect. Deci, am citit Brief și mi-am recapitulat anumite chestiuni care se potrivesc foarte bine și pe domeniul meu de activitate. Pentru că da, cartea lui Trâncă, deși gândită mai degrabă pentru cei ce sunt la începutul carierei în advertising, are aplicabilitate pe mai multe nișe.

_DSC0009

Iar ca să dovedesc asta, voi enumera câteva idei care mi-au plăcut și de care mi-am promis că voi ține mai mult cont de azi înainte:

 • citește cât de mult poți (cum am spus și aici, cărțile te pot inspira)
 • scrie scurt, la obiect
 • dacă o idee nu poate fi rezumată într-o singură propoziție, cel mai probabil nu e bună
 • muncește, muncește, muncește
 • clișeele au rostul lor
 • fii curios
 • scrie VIZUAL
 • experimentează
 • călătorește
 • rescrie (un text nu trebuie publicat niciodată la prima mână)
 • deadline-ul e primul lucru de care trebuie să ții cont când te apuci de un proiect

ghm

Desigur, sunt mai multe sfaturi de-atât, dar pentru asta trebuie să citești cartea. În felul acesta bifezi primul lucru din lista de mai sus. Așadar, începi cu dreptul.

Alte chestiuni simpatice din carte

Primul lucru care o să te atragă va fi designul. Vei observa cum autorul pune în practică ce predică și te va capta prin contentul vizual. De altfel, stilul de exprimare este unul lejer, fără înflorituri, ceea ce contează în înțelegerea cât mai clară a textului.

Curiozitatea e cea mai la îndemâna formă de inteligență

În ceea ce privește conținutul, acesta este bogat și succint în aceeași măsură. Pe scurt, e vorba despre câteva sfaturi date de senior către un junior, spuse pe cel mai blând & coolest ton. Iar pe alocuri te vei surprinde râzând în timp ce citești. Așadar, puncte bonus și pentru umor, pe care eu una l-am considerat mereu o formă de inteligență.

Bun. Dar care e treaba cu Biblia și nunțile?

Îți amintești de punctul de mai sus cu „experimentează”? Ei bine, despre asta este vorba. Trâncă spune că poți găsi idei doar răsfoind #thehollybook. În plus, așa cum îmi amintesc și din cartea lui Beigbeder, autorul, mai în glumă, mai în serios, scria că cele mai bune idei de headline aparțin lui Iisus- Iartă-i, Doamne, că nu știu ce fac sau Cei din urmă vor fi cei dintâi. 

Cât despre nunți, treaba ar funcționa similar. Tot de aici îți poți lua inspirație cât pentru două cărți, un film și câteva scripturi de reclame, pentru că la astfel de evenimente întâlnești tot felul de personaje. Și probabil că știi tipologiile de prin filmele americane- de la bridezillas la domnișoare de onoare cu moravuri ușoare etc.

Așadar, cu ce-am rămas din Brief? Cu ambiția de a citi mai mult, de a da o șansă lucrurilor din jur, de a munci cu zâmbetul pe buze și de a scormoni după idei neîntrerupt, de fiecare dată cu aceeași pasiune.

*Acest articol face parte din seria 30 Days Challenge.