Vine o vreme când încetezi să mai alergi. Te oprești brusc, te decuplezi de pe pilot automat și începi să te uiți în jurul tău. Poate că până acum nu ai mers cu ochii închiși, dar, cumva, parcă așa s-a simțit. Acum, când te uiți, începi să înțelegi. În fața ochilor nu ți se mai derulează pe fast-forward niște imagini care nu te ating, ci începi să empatizezi. Să pui context. Apoi să pui întrebări.

Am văzut The True Cost cu ceva vreme în urmă iar câteva nopți la rând n-am putut să dorm. Așa mi-s eu. Mă macin. Și mă gândesc dacă etic să plătești pe cineva cu mai puțin de un dolar pentru o zi de muncă (+ ore suplimentare)? Care e contextul socio-politic din țări precum Bangladesh sau Cambodia? O femeie care lucrează în fabricile de textile ce au contracte cu giganții industriei fashion e in siguranță? „Ei” zic că da. Și atunci, cum rămâne cu Rana Plaza? „Ei” mai zic și că un loc de muncă într-o astfel de fabrică e un privilegiu, pentru că alternativele sunt mai rele.

Bun, dar hai să nu ne ducem așa departe (deși e important să facem asta, pentru că, la ora actuală, Bangladesh e principala forță de muncă pentru industria fashion; și cea mai ieftină mână de lucru) și să ne gândim dacă la noi stau lucrurile altfel. Ei bine, nu. Vă las aici reportajul ăsta. Să vă uitați.

Știu că e ușor să cădem în plasa reclamelor frumoase. Și e și mai ușor să dăm vina pe „ei”. Însă am decoperit o treabă anul ăsta. Puterea de decizie e a noastră. Felul în care cumpărăm spune ceva și despre noi. Cu fiecare achiziție, votăm.

“100% cotton. Made in Bangladesh by Joya who left school at the age of twelve to help support her two brothers and newly widowed mother. Her father was killed when a fire ripped through the cotton factory where he works. She now works in the building across the street from the burned down factory. A constant reminder of the risk she takes everyday. The label doesn’t tell the whole story.”

(din campania The label doesn’t tell the whole story inițiată de Canadian Fair Trade Network şi agenţia Rethnik CanadaCum cumpărăm mai responsabil?

Putem începe prin a întreba brandurile who made my clothes?, citind, promovând „mindful consumption”. Prin a întelege impulsul de a avea ce vedem pe rețelele sociale, în magazine și învăța să temperăm asta. Chiar și cursul de pe Future Learn poate fi un start bun.

De asemenea, ne putem îndrepta atenția spre brandurile locale. Cele care fac colecții-capsulă, dar care pun accentul pe calitate, pe fair trade, pe inovație. Pentru că, nu-i așa, obișnuiți să vedem același stil peste tot, uităm să apreciem rolul unui designer și să-i răsplătim efortul, creativitatea.

Pentru că în ultimul an am tot căutat business-urile de la noi care pun accent pe slow-fashion, m-am gândit să le împărtășesc cu voi. Așa că m-am jucat puțin și am creat o garderobă-capsulă de toamnă. Cu haine făcute cu mai mult drag de oameni.

De ce garderobă-capsulă? Pentru că mie îmi este mai ușor să mă hotărăsc când am mai puține variante. Așa că aplic treaba cu mix&match și din cateva piese reușesc să am n variante de outfituri.

Happy Friday

De aici mi-aș lua jacheta de ploaie, rochia kimono by Mihaela Glăvan și pantalonii-samurai. Îmi plac culorile tomnatice, croiul pieselor și materialele fluide. Nu știu despre voi, dar mie-mi place să respir în hainele mele.

Undress

 

Eu nu o să mă satur prea curând de griuri, linii drepte și clare. Aici am selectat doar hainele din wishlist-ul meu, dar în shop găsiți și paltoane sau pantaloni de lână, potriviți pentru anotimpul rece. Eu am renuțat însă la acest material, pentru că nu e tocmai cruelty-free.

PS: zilele acestea am văzut că lansează noua colecție. Câteva insight-uri puteți urmări și pe pagina lor de Instagram.

Verlinne

Fostul Lin (cred că numele zice tot, nu?), mi-a căzut cu tronc atât prin piesle din in și cânepă, cât și prin statementul lor: „Toate produsele VERLINNE sunt lucrate manual, cu respect fata de natura si cu drag de mestesug.”

Also, my grey game is strong. Bluză și sacou din in și o bulinată galben-miere care îți încălzește inima doar cât te uiți la ea.

Gnana Studio

Nebunia asta cu fustă peste rochie e atât de chic și effortless, I can’t even… De asemenea, e genul de piesă din garderobă (ca majoritatea selectate aici) care nu va fi vreodată outdated. Și știți ce înseamnă asta? Bani economisiți în timp și bucurii pe termen lung.

Ioana Ciolacu

Atât de simplu și de impact. Hainele semnatate Ioana Ciolacu mi se par bijuterii, iar bluza și pantalonii sunt, pentru mine, #TheLittleBlackDress. Adică acel combo cu care e greu să dai greș, indiferent de ocazie.

NALU

 

 

… a brand of lingerie and swimwear with minimalist views and quiet aesthetics. Pe mine m-a cucerit estetica minimalistă, apoi, de la prima comandă, calitatea materialelor. De asemenea, în perioada sarcinii, când am devenit mai sensibilă la ce îmbrăcam, singurele piese care mi-au dat o stare de confort au fost cele de la Nalu. Worth every penny!


Voi? Pe unde vă regăsiți în diagrama asta a cumpărăturilor mindfulness? Mai vânați reduceri? Sau căutați povești? Vă interesați de proveniența hainelor, de munca oamenilor din spate? Haideți să povestim.

De asemenea, pe Pinterest am creat un panou cu piese slow-fashion pe care le-aș vedea în garderoba mea. Poate vă e de ajutor.


Acest articol face parte din campania de conștientizare #ShopWisely. Prin aceasta îmi propun să vorbesc despre adevăratul cost al hainelor pe care le purtăm, despre cum putem facem alegeri mai înțelepte, cu impact mai mic asupra mediului și al oamenilor. Alte articole din serie:

  • Haine prietenoase cu bugetul și mediul
  • Branduri de streetwear de la noi