Încă de când am început să caut informații despre minimalism, printre lecturile recomandate în majoritatea articolelor pe care le-am parcurs se regăseau și cărțile scrise de Dominique Loreau.

Inițial recunosc că am fost puțin cam sceptică și nu prea am înțeles cum o carte îți poate schimba stilul ăla de viața consumerist bazat pe „mai am 7 bluze acasă, dar TREBUIA s-o am și pe asta”, însă în timp m-am lăsat convinsă. Dar asta numai pentru că am fost curioasă.

Ce-i drept, eu renunțasem oricum în ultimii ani să cumpăr lucruri doar din impulsul de a cumpăra. Iar asta s-a întâmplat după ce am observat că am tone de haine pe care nu le-am îmbrăcat de multă vreme. Și nici nu vreau să aduc în discuție partea de produse de îngrijire sau talmeș-balmeșul de alimente din bucătărie.

Cu toate că nu am citit încă vreo carte de-a lui Dominique, am aplicat treptat sfaturile pe care le aflasem din zecile (dacă nu sutele) de articole online și din video-urile unor persoane care îmbrățișaseră stilul de viață minimalist.

_DSC0059.JPG

Pentru mine a fost un soi de revelație, în ciuda faptului că minimalismul a devenit de-abia recent un curent. Însă, făcând abstracție totală de tendințe, chiar mi-am dat seama că am prea multe lucruri, iar acestea mă împiedică să mă concentrez pe ce este esențial. Bine, „esențialul” meu nu este echivalent cu cel al lui Mark  Zuckerberg și nu, nu aleg să port zi de zi jeansi și un tricou gri, deși înțeleg foarte bine ideea de uniformă pe care o aplic însă diferit.

Revenind la Dominique, am fost încântată să descopăr că are o mulțime de cărți traduse la o editură tare dragă mie (dau vina pe ilustrații, recunosc): Baroque Books. Așa că mi-am făcut o listă cu titlurile, ca să-mi fie mai ușor data viitoare când vreau să-mi cumpăr ceea ce eu numesc „lecturi minimaliste”.  Adică texte simple, curate, cu un mesaj direct și inspirativ.

Cartea asta e cea cu care aș da startul lecturilor mele minimaliste. Știu mare parte din subiect, pentru că am citit un număr exagerat de recenzii, dar sunt curioasă de chichițele alea pe care nimeni nu le-a menționat despre arta de trăi cât mai simplu, fără stive de lucruri, ci doar experiențe.

Este o continuare a titlului menționat mai sus și pare că ar conține sfaturi la fel de interesante ce vin aproape ca o revelație.

Simplitatea vieţii nu înseamnă sărăcie, ci fundamentul rafinamentului. – WILLIAM MORRIS

E destul de ușor să scapi de lucruri și într-o zi petrecută în casă sortând, aruncând obiecte inutile și făcând curat ești destul de aproape de a trăi într-un mediu cât mai ordonat și aerisit. Însă buba e cum menții curățenia, iar eu sigur nu excelez la treaba asta. Deci, mai am de citit/ pus în practică.

Știu despre Dominique faptul că trăiește în Japonia de 20 de ani. Așadar, e de la sine înțeleasă schimbarea spre o hrană ușoară, dar gustoasă, simplă și totuși rafinată. Eu una mi-am dat seama că sunt fermecată de acest stil simplist al culturii japoneze după ce am citit Eleganța ariciului și mi-am zis că aș putea să am multe învățat. Iar mâncarea chiar e un subiect care îmi place. Sau un subiect pe…gustul meu (giggling).

*Apropo, cartea e în curs de apariție.

Micul infinit sau cheia simplităţii şi a minimalismului, adică să nu cumperi nimic, să nu faci nimic şi să nu te ataşezi de nimic dacă nu e de cea mai bună calitate şi de cel mai mare folos, pentru a putea ţine le nez au vent.

Din recenziile citite am înțeles că tema principală a cărții stă în aprecierea față de lucrurile aparent mărunte. În principiu, nu e vorba că nu știu treaba asta, dar uneori e fain să ți se mai amintească că e cazul să iei o pauză, să respiri adânc și să te bucuri de ce ai în față. Zic.

Cartea e în curs de apariție, dar zău așa, o carte întreagă despre liste? This must be mine.

Așadar, cam asta ar fi lista mea de lecturi minimaliste scrise de Dominique Loreau. Sau putem să-i spune și lista cu books to die for, nu? 

Dar tu? Ce cărți de genul ai în plan?