Inspirat din fapte reale, filmul American Splendor a apărut în 2003 și spune povestea creatorului comic book-ului omonim.

Harvey Pekar este un personaj obișnuit aparent, cu nimic ieșit din comun, dar care face  o pasiune din a asculta conversațiile oamenilor. Astfel, fie că se află la coadă în supermarket, fie că stă pe scaun, în autobuz, el este atent la dialogurile persoanelor din jurul său, pe care mai apoi le notează în agenda personală și încearcă să le ilustreze.

Regizorii Shari Springer Berman și Robert Pulcini (soțul acesteia), combină foarte bine elementele specifice unui film artistic cu cele ale unui documentar, adaugând pe alocuri grafica specifică unui comic book.

Personal, m-am îndrăgostit de Harvey, deși are toate „calitățile” unui om care nu iese cu nimic în evidență. Cu un job neînsemnat, beer belly, început de chelie, extremist și ursuz, personajul m-a atras prin umorul său subtil, inspirat din cotidian. De fapt, cred că atunci când a scris banda desenată autobiografică, a profitat de cunoscutul concept al comicului de situație, dar și al celui de moravuri și de caracter.

AmericanSplendor3

Continuarea articolului o găsești aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *