Îmi amintesc că urechile îmi erau înfundate, începusem să văd în ceață, inima îmi bătea să-mi iasă din piept, iar picioarele îmi tremurau și refuzau cu tot dinadinsul să-mi dea ascultare.

Nu alergasem nici 500 de metri în IOR și deja eram pregătită să sun la Salvare. Însă știu că n-aveam nicio șansă să fiu coerentă, pentru că mă întinsesem pe o bancă, respirând mai greu ca un bulldog peste care stă un urs cu tot cu banchiză și blestam toate filmele alea în care toți cei care aleargă fac asta ca și cum ar culege floricele de pe câmp.

Așa că, în timp ce mă rezemam de speteaza băncii, cu limba pe afară, prin minte îmi treceau secvențe cu Bradley Cooper făcând jogging în Silver Linings, apoi mi se derulau și alte pelicule precum Run, Lola, Run sau chiar Forrest Gump. Ca să nu mai zic de toate serialele alea în care tineri și bătrâni aleargă prin Central Park de parcă s-ar fi născut în adidași de running, iar Usain Bolt le era verișor.

După ce mi-am revenit, m-am dus acasă, am făcut un duș și m-am pus pe documentat. Ei bine, am aflat atunci că e important să ai voință atunci când te apuci de alergat, însă contează să îți știi și limitele. Eu, inspirată de toate acele qoutes de pe Pinterest și toți oamenii cu zâmbet Colgate ce fac semnul O.K, cu degetul mare ridicat în sus, am zis că e floare la ureche să alergi, dar ghici ce, nu e deloc așa.

Astfel, după ce m-am îmbufnat, m-am aruncat în pat (a se citi „m-am asezat cu grația unei domnișoare”), mi-am luat laptopul în brațe și am zis să înfrunt acest blocaj al alergatului ca la carte. Așa că m-am pus să vizionez un alt film: Run, fatboy, run.

Înainte să te-apuci de huiduit și de aruncat cu popcorn în mine află că:
1. Hey, that’s not the spirit!
2. În ciuda faptului că-i o comedie romantică, punctează anumite lucruri total adevărate care, surprinzător, m-au ajutat ulterior.

Cum a făcut sportul schimbări în viața mea prin intermediul filmelor

Cum în jurul meu nu prea aveam oameni care se dădeau în vânt după activitățile sportive, am zis să învăț asta pe cont propriu și ca o adevărată cinefilă. Astfel, urmărind filmul meu de suflet  Run, fatboy, run, am constat că:

1. E nevoie să fii organizat. Lucrul pe care l-am și schimbat la programul meu care obișnuia sa fie unul foarte haotic. Așa că am început să mă trezesc la ore fixe, dis-de-dimineață.

2. E recomandat să ai un echipament special. Când alergi transpiri mult, fapt pentru care trebuie să ai tricouri care absorb transpirația, pentru ca pielea să respire. De asemenea, e important să ai și o incălțaminte specială, pentru că altfel vei avea dureri de picioare, mai ales în primele zile.

3. Muzica ajută. O melodie bună te poate binedispune și îți va da și acel boost de care ai nevoie.

4. Monitorizează-te și fixează-ți o țintă. Ca să îți dai seama de progresul făcut de pe o zi pe alta, îți poți propune ca treptat să crești numărul de minute alergate.

5. Păreri pozitive despre sine. Nu e nevoie să mă transform într-o narcisită, însă din moment ce lucrez la a face câteva schimbări în bine pentru mine, nu văd de ce nu mi-aș menține moralul ridicat, mai ales că fac un efort nu doar fizic, ci și psihic.

6. Uneori te poți lovi de acel zid imaginar. E momentul ăla în care simți că nu mai poți, că până aici ți-a fost, însă odată ce ai trecut de bariera mentală pe care ți-ai impus-o la nivel inconștient, zidul devine moloz. It’s that simple.

Concluzionând, cu ajutorul alergatului am reușit să mă autodepășesc. Am început de la a avea un program mai organizat, am continuat prin a-mi propune mereu ținte pe care să le depășesc și am făcut totul cu mult umor, pentru că nu văd de ce am fi sobri cu privire la un lucru ce aduce plăcere.

Și uneori, când simt că sunt pe cale să clachez, am imaginea asta în minte care mă ajută să keep on joggin‘:

3d8fcc1b98ebe95286da4a3c09b23c33

Iar pentru că în curând va avea loc ce-a de opta ediție a Raiffeisen Bank Bucharest Marathon, mai exact între 3 și 4 octombrie, în Piața Constituției, m-am gândit că acest articol e bun pentru încălzire. Faza tare e că pentru acest maraton, o porțiune de 33 km din centrul Bucureștiului va fi paralizată, mai exact, traficul va fi restricționat pe perioada competiției.

De asemenea, dacă te întrebi care e traseul, poți consulta hărțile de mai jos sau te poți documenta chiar de pe site-ul oficial al maratonului, adică aici.

harta-bucuresti-maraton-2015

harta-bucuresti-semi-maraton-2015

TRASEU ȘTAFETĂ, MARATON și SEMIMARATON: Startul se va da din Bvd. Libertății și linia de finiș va fi Piața Constituției. Mai multe puteți afla consultând regulamentul competiției de aici.

popular-race-bucuresti-maraton-2015

TRASEU CURSA POPULARĂ: bvd Libertății, Calea 13 Septembrie, str. Izvor, str. Hașdeu, Splaiul Independenței, bvd. Libertății. 

Surse foto: Run, Fatboy, Run Movie, bucharest-marathon.com/traseu.

0 thoughts on “Alergatul nu-i tocmai ca-n filme, și totuși…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *