Pentru că astăzi este Ziua Mondială a Fotografiei am hotărât că este musai să aducem în discuție cărțile ce au legătură cu vizualul.

Însă nu vom prezenta nicidecum ghiduri despre portrete reușite, nu vom vorbi despre diafagmă, încadrare, expunere, obiective, distanță focală etc, ci mai degrabă vom face o expoziție a cărților ce vorbesc mai mult duios, și mai puțin tehnic despre imagine, în toate formele ei.

1. Lomografii- Ioana Nicolaie


gfdhLomografie: Mişcare fotografică care neagă principiile estetice şi compoziţionale ale curentelor anterioare de fotografie promovând ideea de accident şi întâmplare. (sursa)

Cartea de poeme „Lomografii” a fost lansată recent, iar părerile generale sunt pozitive în ceea ce privește scriitura și stilul autoarei.

Ioana Nicolaie spune despre poeziile sale că sunt asemenea unor povești și că „au crescut pe un schelet narativ, s-au vertebrat epic, desi formal s-au folosit de artificiile stilistice ale poeziei.”

Cartea o poți găsi aici.

2. O varză fotogenică- Voicu Bejan

varza-cover-mare

Fotografiile de studio nu-mi plac, sunt prea reci(…) În drum spre casa, tin varza în mâna dreapta și cuget ca Hamlet privind craniul lui Yorick: Oare as cumpăra o carte având titlul de O varza fotogenică?

Cartea lui Voicu Bejan, fotograf cunoscut, nu se vrea un ghid pentru începători, așa cum am putea crede la prima vedere. Aceasta este mai degrabă un cumul de experiență din urma cărora a strâns, atât cât să încapă între două coperți, eseuri, obsesii fotografice și tot felul de scrieri.

Tonul calm și subiectiv al fiecărei pagini, dar și informațiile referitoare la universul fotografic fac ca întreaga lectură să pară ca o conversație liniștită la o cafea, cu un prieten apropiat.

3. O singură fotografie- Laurent Graff

o-singura-fotografie_1_fullsize

O singură fotografie este un joc psihologic, un contrast între Bine și Rău, unde declanșatorul camerei foto poate ține cititorul în suspans.

De altfel, nu degeaba cartea lui Laurent Graff face parte din colecția „Cartea de pe noptieră”. Este ușoară, de seară și cu iz de thriller.

O poți comanda aici.

Continuarea articolului o găsești aici. 

0 thoughts on “5 cărți cu și despre fotografie”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *