Din moment ce te afli aici este destul de clar că îți plac cărțile. Pesemne că îți place și să petreci minute în șir prin librării căutând titluri noi ale autorilor preferați ori răsfoind câte un volum al unui scriitor clasic, consacrat. Însă, de câte ori ai intrat în anticariate și ai scotocit după cărți prăfuite și uitate de timp?

Dacă încă mai ai tot felul de concepții legate de cărțile de la anticariat, iată doar patru motive pentru care îți recomand să lași ochelarii de cal acasă:

1. Sunt mai ieftine

Dacă visezi să îți cumperi toată colecția unui scriitor, cu siguranță că vei fi nevoit să scoți ceva bani din buzunar dintr-odată. Însă, dacă arunci un ochi prin anticariat, fie el online, fie fizic, vei vedea că sunt șanse mari să găsești ce te interesează cam la jumătate din preț. De altfel, orice titlu după care ai tânjit într-o librărie, il vei găsi în anticariate la prețuri mult mai convenabile.

2. Poți găsi cărți rare

View this post on Instagram

👗

A post shared by Diana • ethical living (@dianasolomon.blog) on

Dacă ai obiceiul să cauți obiecte de colecție, fie ele și cărți, cu siguranță că vei putea „scotoci” printr-un anticariat. Lucru pe care nu îl putem spune că s-ar întâmpla într-un bookstore obișnuit.

3. Au o poveste

View this post on Instagram

📚🍵🌼

A post shared by Diana • ethical living (@dianasolomon.blog) on

Ei, acum, e-acum. Dacă nu te-au convins cele două motive de mai sus, voi încerca să merg și pe partea emoțională. Cărțile vechi au fost răsfoite de multe persoane înaintea ta și au stat pe numeroase rafturi de bibliotecă ori pe noptiere lângă pat. Au pe alocuri litere șterse, poate un colț îndoit sau o dedicație frumoasă pe primele pagini. Cotorul e ușor uzat și paginile au un iz specific timpului trecut.

Prin urmare, pe lângă povestea in sine pe care o țin ascunsă între coperti, cărțile mai poartă cu ele tâlcuri pe care doar cei cu adevărat atenți le vor citi.

4. Contribui la salvarea copacilor

View this post on Instagram

Weekendul e pentru suflet 📖

A post shared by Diana • ethical living (@dianasolomon.blog) on

Știm cu toții de unde provine hârtia și cum sunt produse cărțile. Prin urmare, dacă dorești să contribui la salvarea copacilor, pe lângă varianta Ebook-urilor, poți opta pentru cumpărarea cărților vechi, în schimbul edițiilor reeditate.

Prin urmare, dacă până acum nu prea aveai motive pentru care să cumperi cărți din anticariate, acum ai cel puțin patru. Te-am convins?

Articol postat aici.

Surse foto: Instagram

0 thoughts on “4 motive pentru a vizita anticariatele”

  1. Îmi plac la nebunie anticariatele, cred că aş putea locui lejer într-unul, cu condiţia să am şi pisica aproape. Mie mi se pare, sincer, dincolo de toate cele scrise de tine, că le salvez. Le cumpăr ca să le salvez. Şi ca să le citesc, desigur, dar sentimentul, mai ales pentru cărţile foarte vechi şi foarte bune, ăsta e. Că le salvez din hăul în care le-ar putea arunca timpul sau cei care aleg să nu citească.

    1. Mie-mi spui…multă vreme am avut visul ăsta de a avea o librărie-anticariat. Dar după ce am lucrat în domeniu (+ citit cartea lui Orwell, Books v. Cigarettes), mi-am dat seama că nu toți care trec pragul unui astfel de loc împart aceeași bucurie. Și mai mult mi-aș face sânge rău decât să simt că fiecare titlu și-a găsi o casă frumoasă.

  2. ma duc in anticariat si pentru

    miros
    emotia surprizei; mereu gasesti o editie mai altfel
    pentru varietatea dadaista: langa o carte despre tricotajul manual din 1967, poezii de pessoa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *