3 anotimpuri de blogging

Când vorbesc de blogging spun mai mult decât o simplă pasiune pentru scris. Dacă vrei să ai rezultate, e indicat să fii constant în publicarea materialor, informat cu tot ce ține de social media dar și de domeniul tău de interes (mai ales dacă ai un blog nișat) și să faci research continuu. Dar hai să luăm lucrurile pe rând. Pe scurt, iată 3 lucruri învățate în aceste 3 anotimpuri de blogging.

1. Mai întâi citește, apoi scrie

Pe principiul mai întâi ascultă, apoi vorbește, în blogging este recomandat să se respecte varianta „mai întâi citește, apoi scrie”. Și zic trebușoara asta pentru că e important să vezi care sunt tendințele, care sunt cel mai bine cotați oameni din blogosferă și să observi cum abordează unii scriitori anumite teme.

În plus, un truc ar fi să cauți exact subiectele despre blogging de la fiecare A-lister, pentru că vei afla și de acolo o mulțime de chestii interesante, care îți vor fi de folos în redactarea materialelor proprii.

Prin urmare, în primă fază, aboneaza-te la toate blogurile ce oferă valoare (nu, nu vorbesc de manele aici) și cu care rezonezi. În felul acesta, îți vei da ți tu seama cum ți-ar plăcea să abordezi textele pe blogul tău astfel încât să creezi o comunitate în jurul acestuia.

2. Constanța

Nu, nu zic să te muți la mare, ci să fii constant pe blog. Degeaba scrii azi trei articole, iar umătorul material îl postezi după patru luni de pauză, pentru că n-o să te citească nici naibanici Dumnezeu, nimeni.

Indicat ar fi să îți faci un plan editorial pe care să îl respecți. Astfel, te poți hotărî la trei-patru articole pe săptămână sau, de ce nu, câte un material proaspăt scos din cuptorul de creație pe zi. Aici depinde însă și de tematica blogului sau dacă e generalist ori nișat.

3. Aspectul

Prima impresie chiar contează. Prin urmare, caută o temă potrivită pentru blog, aerisită și cu cât mai puține reclame cu putință. Așa cum nici ție nu îți place să fii bombardat cu mesaje publicitare, nici cititorul n-o să fie intreresat de un marketing agresiv.

Când vorbesc de aspect, nu mă refer doar la veșmitele blogului tău, ci și la modul în care se prezintă conținutul. Așadar, fără greșeli gramaticale sau ortografice. Sunt enervante și nu lasă o impresie prea bună, fapt ce va rezulta cu pierderea cititorilor.

Formatează-ți materialul. Evită blocurile de text pentru că sunt greoaie, dificil de citit și nici nu atrag privirea. Lucrează curat și aerisit, fără fonturi alambicate careîncurcă parcurgerea articolului.

E important să ai o pagină Despre mine și una de Contact, pentru ca oamenii să te găsească ușor în cazul în care au ceva să îți comunice. De asemenea, nu uita de butoanele social media, care sunt la fel de importante și țin tot de aspectul blogului tău.

Ei bine, cam astea sunt în mare cele 3 lucruri învățate în 3 anotimpuri de blogging. Deși prima oară când am scris prima mea postare pe blogul personal a fost în urmă cu vreo 7-8 ani, iar de atunci am mai început și renunțat la vreo 3 bloguri, de la începutul lui ianuarie am început să privesc blogosfera cu alți ochi, iar toate demersurile mele în această nișă au început ușor-ușor să dea rezultate.

La tine cum a fost? Ce lucruri ai învățat până acum?

4 thoughts on “3 anotimpuri de blogging, 3 lucruri învățate”

  1. Diana, ai mare dreptate! Eu din iulie, de când am început, am învățat să scriu mai aerisit. Nu îmi place mie să citesc paragrafe lungi şi dense. Înainte poate aveam răbdare, dar acum nu, din simplul motiv că timpul liber e mai scurt acum. Prefer să scriu la obiect, deşi mă mai lungesc câteodată!

    1. In plus, daca stii ca intr-un loc ai informatiile mai bine structurate si aerisite, vei opta pentru blogul ala in detrimentul unuia unde continutul poate e la fel de interesant insa e bloc de text.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *